Geluids- en beeldopnames voor elpee cover en videoclip van El Combo in de bibliotheek van het Van de Perrehuis in 2011

Rock en Roll in het Zeeuws Archief

Naar beneden scrollen

Wordt het Zeeuws Archief de nieuwe rocktempel van Zeeland of het nieuwe Paradiso?

Dit is allemaal zeer onwaarschijnlijk, maar er kwam een mail binnen op onze info mailbox met de vraag of we misschien een instelling wisten met een bibliotheek met een houten trap met een 17e eeuwse uitstraling om opnames te maken voor een video clip en een fotoreportage voor de band El Combo. Laten we die nu net zelf in ons Van de Perrehuis hebben!

Dus ben ik in mijn enthousiasme in overleg gegaan of het mogelijk was om onze bibliotheek beschikbaar te stellen voor dit doel. Dit was na overleg tussen alle partijen gelukkig mogelijk. Zaterdag 28 mei was het dan zover, de voltallige band stond om 17.00 uur op de stoep bij het Zeeuws archief met fotograaf en filmmaker. Onder begeleiding van mij en mijn lieftallige assistente Shannon (voor insiders mijn dochter) vonden de opnamen plaats in onze bibliotheek.

De bandleden waren zeer te spreken over deze exclusieve locatie waar ze mochten filmen voor de nieuwe clip. De bedoeling is dat deze medio september uitkomt en zal worden uitgezonden mede door omroep Zeeland. De opnames voor deze clip zijn o.a. ook gemaakt in café de Mug en in een park hier in Middelburg. De foto’s die alhier zijn geschoten worden gebruikt voor de cover van hun nieuwe LP. Jawel je leest het goed, er wordt weer geperst op vinyl, terug naar het verleden voor een warmer geluid. En met het geluid zat het ook wel goed hier in het van de Perrehuis, wat een akoestiek! Een beetje jammend op de tunes van de Golden Earing met Midnight Rambler zat de goede sfeer er al snel in. Tijdens de fotoshoot kwamen de grote namen van Hemingway en die van Charles Dickens nog ter sprake.
Al met al was dit een bijzondere happening in een bijzondere sfeer die zeker tot uitdrukking zal komen op beeld en geluid.

Het lied gaat over een man in de zeventiende eeuw die een schrijver zoekt om zijn verhaal op papier te krijgen. Een deel van de tekst van het lied:

Ik ben zo tomeloos jaloers op de schrijvers die zich zonder te bedenken storten op het maagdelijk papier
Fanaten en piraten van het menselijk denkvermogen, met karakterschetsen in een gloedvol betoog
En als bezeten, kalm, onthutsend zeker, met een hand die lijkt geleid vanuit de hemel of de hel
Een boek te schrijven in een nacht, in alle pracht en weer doorkrast, opnieuw geopend met zijden kracht

De elastieke grenzen van het menselijk denkvermogen dienen steeds opnieuw verkend en opgerekt te worden
Zodat de geest zich kan bevrijden van het instinctmatig lijden dat ons bindt aan oude wetten van weleer
En dan de boeken die geschreven zijn, verketterd en verbrand en weer gebruikt voor snode doelen
Want wat geweest is komt weer terug, niets geleerd om de ketenen van woorden te doorbreken

Talent, Talent….
En de kunst om uit te voeren wat er rondspookt in je hoofd.

Een vroegere uitvoering van dit nummer is te vinden op YouTube.

Het is en was weer een nieuwe uitdaging om aan mee te werken en heb het als zeer plezierig ervaren. Met dank aan mijn lieftallige assistente en de leden van El Combo!