Prettige feestdagen en de beste wensen voor 2018!

Het jaar 2017 loopt ten einde. Het was een gedenkwaardig jaar waarin we vierden dat Middelburg 800 jaar geleden, in 1217, stadsrechten kreeg.

We hebben volop deelgenomen aan de Middelburg800-activiteiten in 2017 met onder meer tentoonstellingen, een lezingencyclus, cursussen, onderwijsactiviteiten en de verkiezing van de Grootste Middelburger Aller Tijden.

Historie stond in 2017 uiteraard in de belangstelling, maar ook het omgaan met hedendaagse informatie kreeg volop aandacht. Om digitale archieven goed te kunnen bewaren en toegankelijk te houden is het Zeeuws e-Depot ontwikkeld. In het afgelopen jaar waren we hierover met overheden in gesprek en zijn er pilots uitgevoerd. Het is belangrijk om ook digitale informatie toekomstbestendig te bewaren en toegankelijk te houden zodat iedereen ook van die gegevens gebruik kan maken.

Meisje in een arreslee met achterop een koetsier, bij stalhouder Labruijère achter het Hofplein te Middelburg. Prentbriefkaart ca 1910. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Prentbriefkaarten, nr 2387.

2018 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Ook archieven behoren tot ons erfgoed. Archieven zijn het geheugen van de samenleving. Daar zijn we zuinig op zodat iedereen die dat wil ervan gebruik kan maken om onderzoek te doen naar het verleden om het heden beter te kunnen begrijpen.

Dus, evenals dit jaar, ben je ook volgend jaar weer van harte welkom om een duik te nemen in de Zeeuwse geschiedenis. Er is nog zoveel te onderzoeken en er zijn nog zoveel historische pareltjes die wachten op ontdekking!

Gewijzigde openingstijden in verband met de feestdagen

Tijdens de kerstdagen, maandag en dinsdag 25-26 december, is het Zeeuws Archief gesloten. Je kunt woensdag, donderdag en vrijdag 27-29 december 2017 onze studiezaal bezoeken en de tentoonstellingen bekijken. Maandag 1 januari 2018 is het gebouw gesloten. Vanaf dinsdag 2 januari 2018 zien we je graag weer in het Zeeuws Archief!

Online kun je 24/7 bij ons terecht. Via www.zeeuwsarchief.nl en via www.archieven.nl kun je onderzoek doen in de archieven en collecties van het Zeeuws Archief.

We wensen je prettige feestdagen en in 2018 een mooi erfgoedjaar!