Ooggetuige doet verslag van watersnoodramp in Zierikzee

Toen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 de dijken braken, was voormalig schoolmeester Bakker alleen thuis in Zierikzee. Zodra het kon, ging hij erop uit. Een etmaal later typte hij een verslag van wat hij had gezien en gehoord.

Bij de watersnoodramp in 1953 braken in de nacht van 31 januari op 1 februari de dijken als gevolg van een zware storm in combinatie met springtij. Grote delen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant overstroomden. Meer dan 1800 mensen verloren het leven. In Zeeland werden de eilanden Schouwen en Duiveland zwaar getroffen. Ook de stad Zierikzee ontkwam niet aan de ramp.

Close-up van getypte letters op papier.
Fragment van het getypte verslag van voormalig schoolmeester Willem Bakker uit Zierikzee van 2 februari 1953. Archief Rijkswaterstaat Deltadienst, afdeling voorlichting, inv.nr 800.

In de ochtend van 2 februari zat Willem Bakker (1886-1967) hoog en droog op de eerste verdieping van zijn huis aan de Korte Nobelstraat in Zierikzee. Hij had die ochtend zoveel mogelijk huisraad en etenswaren omhoog gesleept. De 66-jarige stond er alleen voor, zijn vrouw was ziek en werd elders verpleegd, de kinderen waren volwassen en woonden buiten Zeeland.

Gezeten achter zijn typemachine deed hij die ochtend verslag van wat hij het etmaal ervoor in Zierikzee had gehoord en gezien. Hij had er drie vellen papier voor nodig.

En nu zit ik hier te schrijven op Wims kamertje, is huiskamer kantoor, boekenmagazijn, thee en warme kruiken, keuken. Ik hoor gelukkig geen wind, geen watergeklots. Waar de zeedijken zijn doorgebroken weet ik niet, - hebben jullie via radio wellicht meer van gehoord dan wij. Alle telegraaf- en telefoonverbindingen zijn verbroken. Vliegtuigen komen laag over en laten rubberboten vallen, te bezorgen op het politiebureau. In Brouwershaven zouden nog mensen op de daken zitten. Zo’n ramp heeft Zierikzee nog nooit meegemaakt.

— Willem Bakker, Zierikzee 2 februari 1953
Twee albums liggen op elkaar. Op het bovenste album is een krantenfoto van paarden in het water geplakt.
Anna Borst-Bakker verzamelde brieven, foto’s telegrammen en krantenknipsels over de watersnoodramp op Schouwen in twee albums. Zeeuws Archief, Archief Rijkswaterstaat Deltadienst afdeling voorlichting inv.nr 800-801.

Zijn dochter Anna in Hilversum bewaarde het verslag, samen met foto’s, brieven en telegrammen. Ook verzamelde ze krantenknipsels over wat er op Schouwen na 1 februari gebeurde. De verzameling van Anna Borst-Bakker maakt onderdeel uit van het archief Deltadienst.

Lees het volledige verslag van Willem Bakker in Zo’n ramp heeft Zierikzee nog nooit meegemaakt

Drie mannen op de rug gezien lopen tot hun dijen toe in het water in een straat.

Zo'n ramp heeft Zierikzee nog nooit meegemaakt

Lees het verslag dat ooggetuige Willem Bakker (1886-1976) aan zijn dochter stuurde.

/zeeuwse-verhalen/de-ramp-van-1953-en-de-deltawerken-2/zon-ramp-heeft-zierikzee-nog-nooit-meegemaakt/