Marjolijn van Leeuwen tijdens de Open Dag 2022

Nieuwe voorzitter Vrienden

De Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief heeft een nieuwe voorzitter: Marjolijn van Leeuwen. In 2019 trad ze al toe tot het bestuur en nu volgt ze scheidend voorzitter Peter Bakx op. Wie is zij en wat drijf haar zich hiervoor in te zetten?

“Elf jaar geleden ben ik in Middelburg komen wonen. Ik was meteen verliefd op de stad – vandaar dat ik de geschiedenis ben ingedoken. Dan beland je al vrij snel in het Zeeuws Archief. Eerst vooral digitaal, maar later ging ik ook naar de studiezaal om dingen te onderzoeken. Zeker toen ik zelf een stadswandeling ontwikkelde: ‘In de voetsporen van de Oranjes’. Zo heb ik in het archief volop oude stukken gevonden, bijvoorbeeld over de totstandkoming van het beeld van Koningin Emma op het Damplein.”

Marjolijn van Leeuwen, voorzitter st. Vrienden van het Zeeuws Archief
Marjolijn van Leeuwen, voorzitter st. Vrienden van het Zeeuws Archief

Als geen ander weet Marjolijn dus hoe belangrijk het is dat het archief zo compleet mogelijk is.

“Daar zetten de Vrienden zich voor in. Met het geld dat we inzamelen, kan het Zeeuws Archief ontbrekende stukken aankopen. Of bijvoorbeeld het schip waarmee ik op de foto sta. Door zo’n scheepsmodel kun je de verhalen uit het verleden nog beeldender vertellen – bijvoorbeeld voor de schoolklassen die het Zeeuws Archief ontvangt. Ik vind het leuk me daarvoor in te zetten.

Vriendentafel Open Dag met Marholijn van Leeuwen en Marieke Coolbergen-Heijboer
Vriendentafel Open Dag

Een jaarlijks hoogtepunt is wat mij betreft de Open Dag, waar wij als Vrienden een actieve rol in hebben door de Vriendenlezing te organiseren.”

De Open Dag en Vriendenlezing vinden jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van november.

In het dagelijks leven werkt Marjolijn als tekstschrijver en heeft ze nog een onderneming: Mooi Middelburg. “Ook daarmee breng ik de geschiedenis tot leven, bijvoorbeeld tijdens de lezingen die ik geef. Onlangs vond ik in het Zeeuws Archief een prachtige afbeelding van de belegering van Middelburg in 1574. Die ga ik zeker gebruiken! Je ziet, ik combineer mijn werk, mijn hobby én mijn vrijwilligerswerk.”

Afbeelding van de belegering van Middelburg in 1574

Intocht van de troepen van de Prins van Oranje te Middelburg,
met 2 x 2 versregels (Latijn), kopergravure

hdl.handle.net
Vrienden van het Zeeuws Archief

Vrienden geven het verleden toekomst

Sluit je aan!
Marjolijn van Leeuwen: "Niemand kan zonder vrienden, toch? Als nieuwe voorzitter ben ik daarom heel blij dat we zo’n bloeiende club Vrienden zijn!"

/vrienden-van-het-zeeuws-archief/