Gezicht op de Grote Markt te Middelburg met o.a. café-restaurant Suisse, koffiehuis De Eendracht en rechts, op de hoek met de Pottenmarkt, koffiehuis De Vriendschap rond 1890-1900. Zeeuws Archied Beeldbank HTAM-P-0573

Mooie herinneringen, historisch onderzoek en ’the crowd’

Naar beneden scrollen

Ik wil vandaag een prachtig voorbeeld van particulier initiatief in het zonnetje zetten: de site www.middelburgdronk.nl van Edwin Mijnsbergen. Edwin heeft een mogelijkheid gecreëerd om zijn eigen en andermans herinneringen aan cafés in Middelburg vast te leggen via een wiki: een soort encyclopedie op internet.

In zijn eigen woorden:
Middelburg Dronk is een website naar het model van Wikipedia, over de geschiedenis van Middelburgse cafés (en een aantal discotheken en jongerencentra). Het idee voor deze website is spontaan ontstaan op -hoe kan het ook anders- een Middelburgs terras. … Ik ben van plan om voor alle kroegen die mij bekend zijn pagina’s aan te maken en die pagina’s alvast te voorzien van een basisindeling. Ik heb ook al een doos met vergeelde kroegfoto’s mee naar huis genomen, met het doel ze te scannen, met een flatbed-scanner.

Omdat Edwin een grote kennissenkring heeft, zowel op twitter als in real life kreeg hij al snel van alle kanten tips, foto’s en mooie herinneringen van anderen aangereikt. In web 2.0 termen heet dat ook wel ’the crowd’, het enorme potentieel aan kennis dat bij mensen aanwezig is en maar zelden wordt vastgelegd.

Maar, bibliotheekmedewerker als hij is, vergeet hij gelukkig niet om ook boeken, foto’s en archiefstukken te gebruiken om de wiki te vullen. Binnenkort komt hij met een aantal andere enthousiaste vrijwilligers naar de studiezaal van het Zeeuws Archief om daar te zoeken naar gegevens over Middelburgse cafés.

Natuurlijk is niet iedereen even computer-vaardig. Hoewel het werken met de wiki-software heel simpel is zal het toch voor velen een stap te ver zijn om zelf teksten en foto’s toe te voegen. Edwin is daarom al voorzichtig begonnen om af en toe zijn laptop mee te nemen naar zijn stamkroeg en daar mensen te interviewen. Het lijkt mij een goed idee om een dergelijke sessie ook eens in het Zeeuws Archief te beleggen. Wie doet er mee?

Ben ik nu alleen zo enthousiast omdat het een project over Middelburgse cafés is? Zeker niet! Elke plaats verdient eigenlijk zo’n wiki. Het vastleggen van je eigen herinneringen en die delen met anderen is enorm bevredigend! Historisch onderzoek trouwens ook. En het stopt zeker ook niet bij cafés. Een dergelijke wiki kan ook gemaakt worden voor bakkers. Of molens, of scholen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Vind je het een goed idee en ga je een eigen wiki beginnen? Meldt het aan het Zeeuws Archief, dan zullen we er zeker aandacht aan besteden!

Middelburg Dronk is trouwens ook te volgen op twitter: www.twitter.com/middelburgdronk.