Middelburg 1940 in 3D-foto's

Eind januari ontving mijn zoontje het Lego Club Magazine. De voorplaat was in 3D gedrukt en om dat goed te kunnen bekijken had Lego er ook een 3D-brilletje bij gedaan. Je weet wel, zo’n bril waar het linkeroog rood is en het rechteroog blauw. De Lego-poppetjes leken van het blad af te stappen.

Fascinerend vind ik zulke afbeeldingen. Mijn hersenen begonnen te ratelen en ik vroeg me af of het moeilijk is zulke 3D-foto’s te maken.

Ik vond een site met heldere uitleg en zelfs een mogelijkheid om 3D-foto’s te maken.

In Wikipedia vond ik ook nog informatie over stereoscopie (want zo heet dit) en daartussen ook de verwijzing naar stereo-fotografie.

Heh, stereofoto’s. Die hebben we toch ook op het Zeeuws Archief.
Wat zou het mooi zijn om die foto’s weer met diepte erin te kunnen bekijken. Tijd om te knutselen! Uit de Verzameling Beeld en Geluid bewerkte ik enkele stereofoto’s van Cornelis P. Snijders.

Mijn geknutsel met de stereo-foto’s werd met enthousiasme ontvangen. Collega Anneke van Waarden-Koets vroeg mij uit de collectie stereo-foto’s van Snijders, er ongeveer tien te bewerken voor de tentoonstelling Middelburg in de Tweede Wereldoorlog – van verwoesting tot wederopbouw.

De serie telt 33 stereo-foto’s, die (bijna) allemaal even mooi zijn. Het selecteren van de meest aansprekende was nog een heel karwei.

Net als het bewerken tot 3D-foto’s. Het zijn origineel kleine afdrukken, en voor de tentoonstelling worden ze opgeblazen tot A4-formaat. Dat zou zeer grove-foto’s opleveren, daarom heb ik ze eerst bewerkt met Smilla Enlager.

Nadat ik de afbeeldingen had “opgeblazen” werd het tijd er 3D-foto’s van maken. Maakte ik bij mijn proef in januari nog gebruik van gratis software, voor het bewerken van heel de serie heb ik gebruik gemaakt Digital 3D Photos. Met deze software is het zelfs mogelijk om van een gewone foto een 3D-foto te maken. Dat is niet aan de orde met de foto’s van Cornelis P. Snijders, want dat zijn stereo-foto’s.

Ik heb eerst de complete collectie stereo-foto’s bewerkt en er daarna met mijn collega’s Anneke en Roosanne 12 uitgezocht om te presenteren. 4 foto’s hebben een plaats gekregen in de vitrine in de hal van het Zeeuws Archief. De andere 8 staan in de expositie-ruimte. De rood-blauwe-brilletjes hangen erbij.

Hierboven zie je één van de bewerkte foto’s. Als je alle twaalf foto’s wilt zien dan ben je vanaf 17 mei van harte welkom op de expositie in het Zeeuws Archief.

Tentoonstelling in het Zeeuws Archief

Middelburg in de Tweede Wereldoorlog – Van verwoesting tot wederopbouw’. 17 mei 2010 – 7 januari 2011.