Medewerker in beeld: Danté Thenu

Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich mee bezig, wat doen zij zoal? En wat is daarvoor nodig? We stellen onze medewerkers graag voor. Dit keer maken we kennis met Danté Thenu, stagiair facilitaire zaken.

Dit schooljaar, sinds september 2023, loopt Danté Thenu stage bij het Zeeuws Archief, bij de afdeling facilitaire zaken en indicering. Hij werkt op donderdag en vrijdag. De overige drie dagen gaat hij naar school; het Scalda. Danté volgt de richting ‘facilitair’, ofwel ‘servicemedewerker dienstverlening’. Dat deze studie bij hem past blijkt onder andere uit het feit dat Danté al vanaf de eerste dag altijd netjes voor iedereen de deur open houdt!

Keuze voor het Zeeuws Archief

Vanwege zijn interesse voor geschiedenis had Danté al wel een iets gelezen over het Zeeuws Archief. Op zoek naar een stageplek kon hij bijvoorbeeld terecht bij een kinderdagverblijf, een hotel of een verzorgingstehuis. De zakelijke markt past hem minder goed. En mede dankzij zijn interesse voor geschiedenis kwam hij, in overleg met zijn mentor, bij het Zeeuws Archief terecht. “Ik had geen goed beeld wat een archief zoal doet. Maar sinds ik hier werk ben ik zeer onder de indruk, het is heel boeiend wat hier gebeurt. En het is een prachtig gebouw om in te werken!”

Danté vindt de werksfeer fijn. “Het valt me op dat iedereen hier z’n werk met passie en plezier doet”. Hij vindt het een voorrecht dat hij hier mag werken en dat hij in aanraking komt met het werk dat bij een archief gedaan wordt. “Ik word bij veel dingen betrokken. Zo mocht ik mee met een rondleiding door het depot, waar archiefstukken lagen over De Schelde. Ook ben ik, sinds ik hier werk, in aanraking gekomen met dingen waar ik veel waarde aan hecht: muziek en de Molukse geschiedenis. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een boek – geschreven door oud-collega van het Zeeuws Archief Peter Sijnke – over de geschiedenis van de band ‘Dragonfly’, een band die in Middelburg is ontstaan mede door de Molukse gitarist Rudy de Queljoe.

Werkzaamheden

Danté helpt bij alle voorkomende werkzaamheden op de afdeling gebouwbeheer en facilitaire zaken. Zo zorgt hij er voor dat in de keuken alles netjes is, checkt dagelijks de koffiemachine en maakt deze zo nodig schoon, zorgt voor voldoende voorraad papier bij de kopieermachines en pompt de banden van de rolkarren waarmee archiefstukken vervoerd worden regelmatig op. Regelmatig bemenst hij ook de receptie balie. “Ik had niet gedacht dat ik dat zou kunnen. Er komen daar zoveel verschillende vragen binnen, van zowel bezoekers als van eigen medewerkers. Ik heb er al ontzettend veel geleerd mede dankzij mijn collega’s!”.

Wat Danté ook een mooie ervaring vindt is het helpen bij ontvangsten. “Onlangs werd aan de archieven van de Schelde het Unesco status toegekend. De bijeenkomst in het kader daarvan, waarvoor allerlei mensen uitgenodigd waren, mocht ik mede voorbereiden. Heel leuk om te doen! Bij het archief komen best wat hoogwaardigheidsbekleders, maar iedereen doet heel gewoon”. Danté hielp ook mee met de Open Dag van het Zeeuws Archief, in november. “Er kwamen honderden mensen. Voor de afdeling facilitaire zaken een heel drukke dag!”.

Begeleiding en opdrachten

Naast de werkzaamheden moet Danté ook stageopdrachten maken. Vier basis opdrachten en drie aanvullende opdrachten. Ze gaan onder andere over voorraadbeheer, catering, gebouwbeheer en aanspreekpunt. Danté vindt het fijn dat hij tijd krijgt om hieraan te werken en dat hij vrijheid krijgt hoe hij die opdrachten uitwerkt. “De afwisseling tussen druk bezig zijn en achter de computer werken bevalt mij goed”.

Vanuit school heeft Danté een vaste mentor, die gedurende het jaar een paar keer  jaar langs komt om te bespreken hoe het gaat. “En ik zie hem ook regelmatig op school. Dus mocht er iets zijn, dan kan ik hem altijd aanspreken”. Bij het Zeeuws Archief is Maarten de Bie, senior medewerker facilitaire zaken en indicering, is zijn vaste begeleider. “Het is mooi om te zien hoe enthousiast en gepassioneerd hij z’n werk doet. Ik leer veel van hem” aldus Danté.