Medewerker in beeld

Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich mee bezig, wat doen zij zoal? En wat is daarvoor nodig? We stellen onze medewerkers graag voor. Dit keer maken we kennis met  José Bakx, medewerker digitalisering.

José houdt zich bezig met het digitaal beschikbaar stellen van gegevens van de burgerlijke stand. Dus geboorten, huwelijken en overlijden. “Dit is echt míjn werk, ik voel me hier zeer verantwoordelijk voor”. Bijna 25 jaar geleden begon ze bij het Archief, met heel iets anders. “Mijn eerste werk hier was het maken van dozen! Ik ben best creatief. Vanwege mijn creativiteit met karton ben ik begonnen met het ontwerpen en maken van dozen. Het betrof dozen van afwijkend – vaak groot – formaat voor het bewaren van banden, zoals bijvoorbeeld de Staten van Zeeland”.

José Bakx op het terras in de tuin van het Zeeuws Archief.

Digitaliseren burgerlijke stand

Na het maken van dozen was José een tijd facilitair medewerker, assistente en baliemedewerker. Ook werkte ze in het depot en deed urenregistratie. Ongeveer tien jaar geleden werd ze betrokken bij het project om de burgerlijke stand te gaan digitaliseren. “Samen met twee studenten van de Roosevelt Academy hebben we alle registers van de burgerlijke stand, doos voor doos, uitgezocht. Daarna kon alles gedigitaliseerd worden. “Een gigantische hoeveelheid; ca. 946.772 bestanden!”

Invoeren en koppelen

José Bakx op haar werkplek.

José werkt altijd achter twee computerschermen. Op het linker scherm staan de scans uit de burgerlijke stand. Op het rechterscherm staat het Archiefsysteem Mais-Flexis waar de gegevens ingevoerd worden. “Simpel gezegd voer ik de gegevens in en koppel de digitale opname aan de akte, dit zijn de persoonsnamen, soort akte, plaats, etc. Vervolgens kunnen de gegevens openbaar gezet worden. “Om de privacy van nog levende personen te beschermen is de openbaarheid van akten van de burgerlijke stand beperkt; geboorteakten jonger dan 100 jaar, huwelijksakten jonger dan 75 jaar en overlijdensakten jonger dan 50 jaar zijn niet ter inzage. Op 1 januari, als een nieuw jaar begint, komen dus altijd nieuwe gegevens – die José ingevoerd heeft – beschikbaar. Via de personendatabase Zeeuwen Gezocht kunnen geïnteresseerden deze gegevens opzoeken en inzien. Heel veel mensen maken daar gebruik van. Dat is natuurlijk de eer die ik uit m’n werk haal, daar dóe ik het voor!”

Verrassende feiten

Het is uiteraard van belang dat dat iemand die onderzoek doet via Zeeuwen Gezocht, geen fouten of onjuistheden aantreft. “Klopt, in dit werk mag je geen fouten maken. De gegevens en de nummers moeten kloppen. Je moet dus heel precies en accuraat werken. En toch moet je ook doorwerken”.

“Heb vooral niet de indruk dat dit werk saai is, want ik vind het he-le-maal niet saai. Ik zou niets anders willen. Je komt zoveel leuke en bijzondere dingen tegen. Zo schiet ik nogal eens in de lach als ik een bijzondere naam tegen kom. Zoals afgelopen week; Stoffelina Stuifmeel! Het gebeurt ook dat ik ieder jaar de geboorte van een kind invoer met dezelfde ouders. Grote gezinnen kwamen vroeger vaak voor. Maar soms grijpt iets me ook aan. Zoals bijvoorbeeld het overlijden van zes mensen op dezelfde datum, met dezelfde achternaam. Soms zoek ik dan even uit wat er gebeurd was; een gezonken schip of een brand”.

‘Als je je voorouders tegen komt, komt dit werk heel dichtbij’

— José Bakx

Momenteel is José bezig met het invoeren en koppelen van geboortes uit het jaar 1921. “Ik kom gegevens tegen van mensen die ik ken en van m’n eigen familie. Dan komt het allemaal heel dichtbij”. José is geboren in Middelburg, maar heeft het grootste deel van haar leven in Vlissingen doorgebracht, waar ze nog altijd woont. Haar favoriete archief is de burgerlijke stand van Vlissingen.

Burgerlijke stand van Vlissingen

José haar favoriete archief is de burgerlijke stand van Vlissingen.

/onderzoek-het-zelf/archief/