Medewerker in beeld

Wie werken er bij het Zeeuws Archief? Waar houden ze zich mee bezig, wat doen zij zoal? En wat is daarvoor nodig? We stellen onze medewerkers graag voor. Dit keer maken we kennis met Eef van Brummelen, informatiebeheerder.

Eef bekijkt op het moment veel filmmateriaal. “Ik ben nog wel even bezig, want dit is een van de ongeveer 200 filmpjes van George Dobbelaar uit Terneuzen. Echt prachtig en zo divers, van een ommetje in Biervliet  tot een bijeenkomst van de Bonsaivereniging Shimpaku in Koewacht. Veel is uitgezonden via TV Hulst. George heeft zijn films nu overgedragen aan het Zeeuws Archief. Ik ben er blij mee, want we hebben nog niet zoveel vrij jong filmmateriaal, en al helemaal niet van Zeeuws-Vlaanderen.”

Eef van Brummelen op het terras aan de achterzijde van het Van de Perrehuis in Middelburg.

Acquisitie van beeldmateriaal

Een van Eefs taken is ‘acquisitie’, het verwerven van materiaal dat geschikt is om toe te voegen aan de collectie van het Zeeuws Archief. Met de collega’s die zich met acquisitie bezig houden is onderling afgesproken dat Eef zich vooral met acquisitie van ‘beeldmateriaal’ bezig houdt. “Zeker filmmateriaal is bijzonder. Het geeft het verleden in een andere dimensie weer.” Om aandacht te geven aan het feit dat filmmateriaal aan het Zeeuws Archief kan worden overgedragen, heeft Eef onlangs een paar  presentaties gegeven bij videoclubs. “Heel leuk om te doen en er zijn nuttige afspraken uit voortgekomen.” Naast filmmateriaal is ‘beeld’ een breed begrip. “Zo was ik afgelopen week op uitnodiging van Marijke Smulders in het atelier van de overleden Zeeuwse kunstenaar William Verstraeten in Kloosterzande om te kijken of er relevant materiaal is om in onze collectie op te nemen.” Eef behandelt niet uitsluitend beeldmateriaal. Binnenkort gaat hij naar het bestuur van het Slavisch koor Zeeland, omdat het oude archief overgedragen gaat worden aan het Zeeuws Archief. “Dat komt voort uit het feit dat ik zelf in dat koor zing! Ja, zingen is een van mijn hobby’s!”

Relatiebeheerder Terneuzen

Eef is blij met het beeld- en filmmateriaal over de regio Zeeuws-Vlaanderen. Want Eef is relatiebeheerder voor Terneuzen.

Affiche ‘Roomboter houdt uw gezondheid in stand’ van de Coöperatieve Roomboterfabriek G.A. ‘Eensgezindheid’ te IJzendijke. (Toegang 300 Beeld en Geluid Zeeuws Archief, inv.nr. 902; nog niet online).

Samen met een collega bemenst hij het informatiepunt van het Zeeuws Archief in Terneuzen. En hij is de contactpersoon voor die regio. Hij volgt ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor het Zeeuws Archief en onderhoudt contacten met onder meer heemkundige kringen en historische verenigingen. Zo heeft hij binnenkort een afspraak met het bestuur van de heemkundige kring Sas van Gent. En met enige regelmaat organiseert hij een activiteit om het werk van het Zeeuws Archief onder de aandacht te brengen en de onderlinge relaties te versterken. Zo was er afgelopen jaar een ‘Inspiratiemiddag Onderzoek in archieven Zeeuws-Vlaanderen’ in Axel en is de cursus ‘Digitaal zoeken naar voorouders’ aangeboden in Terneuzen.

Beeldbank

De derde hoofdtaak van Eef is de beeldbank van het Zeeuws Archief. “Fantastisch werk!,” vindt Eef. Onlangs kreeg het Zeeuwse Archief van een aannemersfamilie 150 glasnegatieven uit Terneuzen en omgeving. “Prachtige afbeeldingen. Er staan onder andere oude schepen op afgebeeld en festiviteiten op de Markt in Terneuzen.”

De RONA-boot aangemeerd in Terneuzen. Rondvarend bioscoop-theater met 288 zitplaatsen, 50 meter lang en 7,25 meter breed, van de heren J.C. van Houten en Zoon te Weesp. Voorstellingen te volgen voor 10, 20 en 25 cent met een gratis kop Rona-cacoa. 1910-1915. Collectie glasnegatieven uit de nalatenschap van Adriaan Visser (Hoek 24-11-1843; idem 12-4-1924, waterbouwkundige) en Neeltje Tholens (Hoek 13-4-1854; Terneuzen 28-4-1935). (Toegang 300 Beeld en Geluid Zeeuws Archief, inv.nr. 900; nog niet online). Een afbeelding uit de serie van de glasnegatieven die het Zeeuws Archief kreeg van een aannemersfamilie.

Eef vertelt dat als materiaal aangeleverd wordt, het in een aparte ruimte komt te liggen bij het Zeeuws Archief in Middelburg. Vervolgens wordt het schoongemaakt, gedigitaliseerd, in het systeem gezet en gekoppeld. En voordat het voor de bezoeker te zien is, moet het beeld beschreven worden: wat en wie zie je, wanneer was het. “Daarbij moet je soms onderzoek doen. Op het internet of in de krantenbank. Als we er zelf niet uit komen, zoeken we mensen, vrijwilligers, die ons hierbij kunnen helpen.” Er komt dus heel wat bij kijken voordat een afbeelding met juiste omschrijving op de site van het Zeeuws Archief staat. “En dan natuurlijk de administratie die erbij komt kijken,” licht Eef toe. Als we een aanwinst binnen krijgen, moet die worden ingevoerd in het aanwinstenregister. De gever moet een schenkingsovereenkomst tekenen. Ook dat moet je allemaal netjes afhandelen en vastleggen.”

Schouwen-Duiveland

Eef heeft ook veel affiniteit met Schouwen-Duiveland. Want daar heeft Eef altijd gewerkt. Eerst als communicatiemedewerker, daarna als beleidsmedewerker Jeugd-Onderwijs en vervolgens bij het gemeentearchief. Tot 2021, want toen is het gemeentearchief van Schouwen-Duiveland ondergebracht bij het Zeeuws Archief. “Dat vond ik een goede beslissing. Tegenwoordig komt er zoveel kijken bij het werk van een archiefinstelling. Met onderbrenging bij het Zeeuws Archief blijft de continuïteit gewaarborgd. Voor mijzelf is het plezierig dat ik er zoveel collega’s bij heb!”

Eef werkt nog één dag per week op de locatie van het voormalig gemeentearchief in Zierikzee, nu een dependance van het Zeeuws Archief. “Er is nog veel werk aan de beeldbank van Schouwen-Duiveland en ik begeleid daar nog vrijwilligers die met het beschrijven van foto’s bezig zijn”. Daarnaast werkt Eef een dag in Middelburg, een dag in Terneuzen (op afspraak) en een dag thuis. “Ik ben geen type om veel hetzelfde werk te doen, ik hou van afwisseling. Nou, dat heb ik volop!”