Het Van de Perrehuis in de steigers

 

 

Het zal de Middelburgers en bezoekers van ons gebouw wel opgevallen zijn dat er een futuristische steiger rond het Van de Perrehuis is gebouwd. Het lijkt nu wel Fort Knox ! Dit is spijtig voor het stadsgezicht, maar het werd weer hoog tijd voor een grondige onderhoudsbeurt.

Hierboven het Van de Perrehuis, waarin onze kantoren gevestigd zijn, in de steigers.

Voor de schilders en het milieu is deze steiger een uitstekende oplossing. Het doek wat u ziet is voor 90 % wind en waterdicht wat het dus mogelijk maakt om ook bij slecht weer door te kunnen werken.

Het gebouw zoals het er nu uitziet is zo gebouwd in 1762 in opdracht van Johan Adriaan van de Perre door een Vlaamse architect.

U begrijpt dat het onderhoud van zo’n gebouw veel werk is, en na de achterzijde was nu de voorzijde toe aan een grote schilderbeurt. Dit gebeurt dit keer door schildersbedrijf Van der Ham uit Rotterdam, zij hebben o.a. het Feijenoord stadion en de bibliotheek aldaar in onderhoud. Ook doen ze veel in de woningbouw en voor Rijkswaterstaat, waar ze onder andere in het verleden het onderhoud van de stormvloedkering gedaan hebben. En nu dus in opdracht van de RijksGebouwenDienst het Van de Perrehuis alhier in Middelburg.

Ik zal proberen uit te leggen wat er nog staat te gebeuren. Eerst worden momenteel alle laklagen eraf gehaald met een milieuvriendelijk afbijtmiddel dat biologisch afbreekbaar is. Daarna wordt er geschuurd, wat zeker een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid is door de vele verschillende profielen in het hout.
Sommige stukken gebeuren dan ook met een schuurspons die iets groter is dan we in de keuken gebruiken en anders is van materiaal. Daarna worden de rotte houtdelen, wat gelukkig meevalt tot nu toe, uitgefreesd door de timmerman en vervangen door nieuwe delen. Alle materiaal zoals verfresten e.d. wordt gescheiden en milieubewust afgevoerd en weer verwerkt. De volgende stap is dan het aanbrengen van de grondlak en als laatste het aanbrengen van de afwerkingslak. Beide voldoen aan de milieu-eisen van 2010.

Als laatste komen dan de steigerbouwers de steiger weer afbreken en zal het van de Perrehuis weer in volle glorie te zien zijn voor ons en het publiek.

Wij zullen dan ook weer in alle rust kunnen werken hier in het Zeeuws Archief zonder de geluidsoverlast die deze onderhoudsbeurt nu een maal met zich meebrengt. Laten we hopen dat dit voor de zomer allemaal gebeurd zal zijn, maar ook voordat in juni onze directeur, Roelof Koops, na 36 trouwe dienstjaren afscheid neemt.