foto expositie NS station

Foto’s Neeltje Flipse-Roelse inspiratiebron voor expositie

In het Zeeuws Museum en op het station in Middelburg is de expositie ‘De Mix Nederland – Ons dorp en de Zee’ te zien. Deze is gebaseerd op de historische foto’s van Neeltje Flipse-Roelse en de hedendaagse kunstenares Annegien van Doorn. Het Zeeuws Archief beheert de unieke fotocollectie van Neeltje Flipse-Roelse.

Historische foto’s inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaar

De Mix Nederland is een initiatief van de stichting Beeldmix samen met NS en ProRail. In iedere provincie komt een expositie waarbij historische fotocollecties een inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen. De expositie bestaat uit twee delen, niet alleen in een museum maar ook op een station.

Uitgangspunt voor de Zeeuwse editie is het werk van de Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse (1921 – 2008). De van oorsprong Walcherse kunstenaar Annegien van Doorn (1982) reageert er met nieuwe foto’s op. Annegien zocht uit wat deze plek tegenwoordig betekent voor de mensen die er nu wonen en hoe bepalend de zee is, als je er zo dichtbij woont. Hiervoor interviewt ze dorpsbewoners. Ze vertaalt dit in een speelse fotoreeks die wordt versterkt door geluidsfragmenten van de gesprekken. De expositie is te bezoeken tot 8 januari 2023.

Neeltje Flipse-Roelse

De Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse kreeg van haar ouders een camera en legde daarmee het leven in Westkapelle vast. Ze fotografeerde het leven van alledag, ook tijdens de Duitse bezetting, de inundatie, de bevrijding en de vele jaren van wederopbouw. Als fotograaf heeft ze een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Een collectie van ruim 750 fotonegatieven wordt beheerd door het Zeeuws Archief. De auteursrechten berusten bij de eigenaar, de Stichting Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis in Westkapelle.

Vier kinderen op een steen bij het water.
Vier kinderen bij “de Stort” te Westkapelle. 1960-1970.
Polderhuis Westkapelle, Verzameling N. Flipse-Roelse, nr 411 NFR

Fotocollectie Neeltje Flipse-Roelse

Het Zeeuws archief beheert de fotocollectie van Neeltje Flipse-Roelse. De foto's zijn online te bekijken.

/onderzoek-het-zelf/archief/

Lees meer over de foto's van Neeltje Flipse-Roelse

Lees meer over Neeltje Flipse-Roelse en haar foto's naar aanleiding van de foto-expositie 'Water over Westkapelle' die in het Zeeuws Archief te zien was.

/agenda/foto-expositie-water-over-westkapelle/