Expositie over stadsrechten Arnemuiden

Arnemuiden viert de verlening van zijn stadsrechten, dit jaar 450 geleden, met een expositie. Speciaal voor de opening in Museum Arnemuiden, zaterdag 30 maart 2024, worden de stadsrechten opnieuw naar de stad gebracht…

Willem I, prins van Oranje, door Daniël van den Queborn, olieverf op doek, 112×85.5 cm, ca 1588. Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Arnemuiden inv.nr 5.

… dat wil zeggen, een replica. Het authentieke archiefstuk blijft in het depot van het Zeeuws Archief.

Museum Arnemuiden opent zaterdag de nieuwe thematentoonstelling ‘Arnemuiden 450 jaar stad’. In de Raadzaal van ’t Stadhuys kan de bezoeker de geschiedenis van de Arnemuidse stadsrechten zien en lezen. Voorwerpen uit de 16e eeuw vertellen samen het verhaal van het ontstaan van de stad Arnemuiden.

Bijzonder is het schilderij van Willem van Oranje waarop de de stadsrechten een prominente rol spelen. Wil je alvast meer weten over dit werk of de stadsrechten bekijken, lees dan Oranje Arnemuiden.

En wil je er zaterdag 30 maart bij zijn? Volgens bericht van Museum Arnemuiden begint het programma om 10.30 uur bij de haven met de aankomst van de ‘Bode van de Prins’ met de stadsrechten per boot. Begeleid door tromgeroffel zal de bode zich naar ’t Stadthuys begeven, waar hij om 11.00 uur de oorkonde met stadsrechten voorleest en overhandigt aan een vertegenwoordiger van de bewoners van Arnemuiden. Vanaf 13.00 uur is de tentoonstelling geopend voor publiek, de toegang is die dag gratis.

Detail uit het schilderij van Willem van Oranje. Op een tafel ligt een document met een aanhangend zegel van rode was. Rechtsboven in beeld is een hand zichtbaar.

Oranje Arnemuiden

Lees het verhaal achter de geschilderde stadsrechten van Arnemuiden

/zeeuwse-verhalen/stadhuiscollecties-middelburg-en-veere/oranje-arnemuiden/