Dierendag in Zeeuws Archief #heritagebeasts

 

Zeeuws Archief : Aziatische en Afrikaanse dieren, 1770-1780. Cat.nr. HTAM-H-104

Wat?!

“Nee!”, is onze eerste reactie als mensen vragen of er beesten in het archief zijn. Natuurlijk niet! Wij houden onze depots en archieven keurig schoon en netjes! Geen muizen, spinnen, vliegen, papiervisjes, vlooien, boekenwurmen… Die krijgen bij ons geen enkele kans om het depot in te kruipen.

De hele wereldfauna in onze archieven

Dat is wat we denken: geen beesten in onze depots. Maar… we hebben wel degelijk dieren in onze archieven en collecties! Denk eens aan de enorme zeemonsters op historische zeekaarten,de nauwgezette tekeningen van insecten in faunaboeken, de schattige plaatjes van jonge katjes in een album amicorum, de geiten voor de bokkenwagens op foto’s en ansichtkaarten. In feite hebben we bijna alle dieren van de hele wereld in onze depots!

Twitter evenement #heritagebeasts

Op Dierendag, 4 oktober, organiseren Follow An Archive and Ask Archivists het Twitter evenement #heritagebeasts. De organisatoren nodigen alle erfgoedinstellingen – archieven, musea, bibliotheken, archeologische instellingen, etc. – uit om mee te doen. Uiteraard doet het Zeeuws Archief ook mee! Via onze Twitteraccount @zeeuwsarchief laten wij op 4 oktober een selectie van dieren zien die wonen in onze archieven en archiefbibliotheek.

Wereld Dierendag op 4 oktober

Op 4 oktober is het Dierendag. Deze dag wordt wereldwijd gevierd. Dieren krijgen extra aandacht. Laten wij dan ook eens extra aandacht schenken aan de dieren in onze archieven! Wij maken voor u een safaritour door de depots om wilde dieren te spotten. We kuieren langs onze boekenplanken om te zoeken naar de prachtige, kleurrijke insecten die zich daar in de boeken verstoppen. En we maken een vlucht door onze depots om te zien welke schitterende vogels er te ontdekken zijn. En… heel spannend… we gaan heel stil op onze tenen door de collectie om een glimp op te vangen van de zeldzame eenhoorn. Een selectie van de dieren die we hebben gevonden laten we via Twitter zien op Wereld Dierendag!

Doe mee aan #herigagebeasts op 4 oktober!

Uiteraard is iedereen uitgenodigd om aan het Twitterevenement #heritagebeasts mee te doen! U kunt meekijken met ons via @zeeuwsarchief, maar u kunt ook zelf via de zoekfunctie op de website naar dieren in de collecties van het Zeeuws Archief zoeken.

Als u graag wilt meedoen heeft u een Twitteraccount nodig. Het is heel eenvoudig om een Twitteraccount aan te maken. Als u afbeeldingen of teksten over dieren heeft gevonden in de collectie van een archief, museum of bibliotheek, kunt u ze twitteren met de hashtag (hekje # met een trefwoord erachter) #heritagebeasts. Op die manier kan de hele wereld meegenieten van de dieren die u hebt gekozen! U kunt natuurlijk ook via de hashtag #heritagebeasts het Zeeuws Archief of andere archieven of musea, bibliotheken, etc. volgen om te kijken welke dieren zij hebben gevonden in hun collecties.

Laten we er een bijzondere Wereld Dierendag van maken op 4 oktober en via het Twitterevenement #heritagebeasts extra aandacht schenken aan de dieren in onze collecties.
En wij zijn benieuwd welke dieren uit onze collectie u gevonden en bijzonder vindt om te twitteren!