De Schelde bouwde met de Bulhond een nieuw soort marineschip

Wolf, Fret, Bulhond, Jakhals, Lynx, Hermelijn, Vos en Panter. Dat waren de namen van een nieuw soort marineschip, de torpedobootjager of destroyer. Scheepswerf De Schelde in Vlissingen bouwde er zes, waaronder de Bulhond in 1911.

Ron van Maanen, archivaris bij het Zeeuws Archief, weet er alles van. Schelde Schakels, de nieuwsbrief van Damen, interviewde Ron over de Bulhond, één van de schepen uit de klasse die bekend zou worden als de Roofdierklasse. (De naam bulhond, of bull-dog, kreeg het dier omdat het ooit zou zijn ingezet om te vechten tegen stieren.) Vechten en vernietigen was de taak van de torpedobootjager.

Een wit geschilderd marineschip ligt afgemeerd aan de kade in Vlissingen.
Torpedobootjager Hr. Ms. Bulhond (bouwnr. 140) werd op 20 november 1911 op stapel gezet en afgeleverd op 5 augustus 1912. Op de foto: het schip aan de Noordwal in Vlissingen, waar het werd afgebouwd.
Zeeuws Archief, Kon. Mij. De Schelde, collectie 7513, nr 315.

De Buldog deed dienst in voormalige Nederlands Oost-Indië, nu Indonesië. Over de verhoudingen tussen de bemanningsleden aan boord deelt Ron een bijzonder verhaal. Lees het in: Torpedobootjager Hr.Ms. Bulhond na zwaar leven voor 550 gulden verkocht op de website Schelde Schakels.

Een glimlachende man staat achter een stuurwiel op het dek van een schip.

Torpedobootjager de Bulhond

Lees het interview met Ron van Maanen over torpedobootjager de Bulhond op de website Schelde Schakels.

www.scheldeschakels.nl