De kunst van het beschrijven

Naar beneden scrollen

Deze maand zijn de scans van meer dan 900 negatieven en glasnegatieven van de Middelburgse fotograaf D.P. Cornelisse (1901-1970) toegevoegd aan de beeldbank van het Zeeuws Archief, Zeeland in Beeld.

Beschrijven van beeldmateriaal is een intensieve klus. Niet altijd zijn gegevens over de voorstelling van de afbeelding, de locatie, de maker (auteur) en de datering toegevoegd. Het beschrijven vereist dan ook een behoorlijke historisch-geografische kennis en kennis van het materiaal. Het dateren van de afbeeldingen is het moeilijkst, zeker als het gaat om prentbriefkaarten die een latere uitgave betreffen van een voorstelling.

Op de zakjes van de negatieven van Cornelisse was weliswaar nadere informatie geschreven, maar het bleek dat deze niet altijd correct was. Dat betekent kritisch kijken bij het beschrijven van het beeldmateriaal.
We hebben echter niet de pretentie dat al het beeldmateriaal dat in Zeeland in Beeld wordt gepresenteerd foutloos is beschreven. We ontvangen regelmatig opmerkingen van bezoekers en daar doen we ons voordeel mee. Gecorrigeerde en aangevulde beschrijvingen kunnen wij snel publiceren.

Met dit bericht vragen wij ook uw hulp. Eén van de opnames van Cornelisse kunnen wij niet ’thuis brengen’. Het gaat om een kerkgebouw, zeer waarschijnlijk een Nederlandse Hervormde kerk ergens in Noord-Zeeland. We sluiten niet uit dat het gebouw zelfs in een plaats op de Zuid-Hollandse eilanden stond.