Cheerio! Feest na de bevrijding

De gezichten op foto’s van de eerste bevrijdingsfeesten spreken boekdelen. Na vijf jaar bezetting werd er feest gevierd, en hoe!

“Daar gaat ie dan ‘cheerio’, Op de bevrijding, oh-zoo”, prentbriefkaart. Zeeuws Archief, Beeldbank Vlissingen, inv.nr 17539.

Het Zeeuws Archief grasduinde door de collectie op zoek naar sprekende beelden van de bevrijding. Geen foto’s van de militaire operaties, maar foto’s van de inwoners, hun bevrijders, van de eerste spontane en van serieuze bevrijdingsfeesten in de eerste naoorlogse jaren. (De jaartallen van alle foto’s zijn niet altijd bekend.)

We laten hier een kleine selectie zien, inclusief een aantal foto’s die nu nog niet, maar wel binnenkort te vinden zijn in de Beeldbank van het Zeeuws Archief. Het gaat hier om foto’s uit de magistrale beeldcollectie van het voormalige Gemeentearchief Vlissingen.

Zelf zoeken in de Beeldbank van het Zeeuws Archief kan natuurlijk ook: vul in het zoekscherm ‘bevrijding*’ in en je vindt alle foto’s met een beschrijving waarin het woord ‘bevrijding’ of ‘bevrijdingsdag’ of ‘bevrijdingsfeest’ is opgenomen. Bekijk de treffers. Of zoek eens op ‘oranje*’.

Bevrijders in beeld

 • De bevrijders in Domburg of Oostkapelle, november 1944. Foto: Neeltje Flipse-Roelse. Zeeuws Archief, Polderhuis Westkapelle, inv.nr 56 NFR.

 • Geallieerde soldaten in Vlissingen poseren met de vlag van Nazi-Duitsland, november 1944. Zeeuws Archief, Beeldbank Vlissingen, inv.nr 9596.

  Feest!

  • Ritthem na de bevrijding. Zeeuws Archief, Beeldbank Vlissingen inv.nr 47337.

  • Bevrijdingsfeest op het Havenplein in Zierikzee, mei 1945. Zeeuws Archief, Beeldbank Schouwen-Duiveland inv.nr ZG-0376.

  • Juichende mensen op de Dam te Middelburg tijdens de bevrijding, 6 november 1944. Tweede van links J.S. Hoek jr., vierde van links de heer de Graaff (hoed), daarnaast dr N.J. Hommes, gereformeerd predikant, voor Fred H. Hoek (midden), achter jongen (met helm) de heer Visser. Links vooraan (handen in de lucht) Kornelis van der Ven, vooraan met helm Abbie Wouters, jongen tweede van rechts, kijkt recht in camera is Caesar de Hulster (turncoach). Zeeuws Archief, Historisch Topografische Atlas Middelburg B-261.

   Feest in kleur

   In Oost-Souburg werd in augustus 1945 de bevrijding en de eerste verjaardag van de koningin in Nederland gevierd met ‘volksspelen’; spelletjes voor kinderen en gymnastiekdemonstraties. Fotograaf A.G. Kruithof maakte – heel bijzonder – onderstaande foto’s in kleur. Mogelijk gaat het hier om het feest in 1945.

   • Feest in Oost-Souburg ter gelegenheid van de bevrijding of koninginnedag, vermoedelijk 31 augustus 1945. Zeeuws Archief, Foto-archief A.G. Kruithof inv.nr 93.

   • Annie Besuijen, Maatje Joosse, ? Wallenburg, Nel Cevaal en Jo van Boven. Zeeuws Archief, Foto-archief A.G. Kruithof inv.nr 91.

   • Zeeuws Archief, Foto-archief A.G. Kruithof inv.nr 94.

   • Feest in Oost-Souburg. Zeeuws Archief, Foto-archief A.G. Kruithof inv.nr 96.