Cadeautips van het Sint Nicolaasgilde uit Arnemuiden anno 1575

Ben je op zoek naar een geschikt cadeau voor Sinterklaas, Kerst of een verjaardag? Kijk dan eens in de manden van de kramers van het Sint Nicolaasgilde uit het Zeeuwse Arnemuiden. Wat waren in 1575 geliefde presentjes?

‘Wat staat daer?’ is een handige website voor genealogen en voor (beginnende) onderzoekers en studenten die het lezen van oude handschriften willen oefenen. De teksten op de website worden verzorgd door uiteenlopende archiefdiensten in Nederland, ook door het Zeeuws Archief.

Vier medewerkers van het Zeeuws Archief, Anneke, Eline, Ivo en Toon, selecteren leuke, interessante en verrassende teksten, terwijl vrijwilliger Jan-Willem steeds de basistranscriptie maakt. Zo ook bij deze tekst ter gelegenheid van Sinterklaas; een tekst van de ordonnantie op het kramersgilde Sint Nicolaas uit Arnemuiden uit het jaar 1575.

Gildepenning van het Sint Nicolaas- of kramersgilde van Antwerpen, 1544. Rijksmuseum NG-VG-3-237.

Sinterklaas is niet alleen een kindervriend, hij was vroeger ook de vriend van de kramers. Veel kramersgilden hadden Sint Nicolaas als patroonheilige. Zo ook in het Zeeuwse Arnemuiden. Veel spullen die de Arnemuidse kramers in 1575 verkochten zijn ook nu nog gewilde Sinterklaascadeaus.

Snuffel dus eens in de Arnemuidse kramersmand uit 1575 en laat je inspireren voor een Sinterklaas-, Kerst- of verjaardagscadeautje of gewoon iets leuks voor jezelf!

Tien cadeaus

Ontcijfer tien cadeaus, te koop bij de kramers van het Sint Nicolaasgilde in Arnemuiden.

watstaatdaer.nl

En nog tien cadeaus

En nog eens tien geschenken.

watstaatdaer.nl

Volledige tekst uit de ordonnantie

Bekijk de volledige tekst van de voorschriften van het kramersgilde uit Arnemuiden.

watstaatdaer.nl
Marskramer die een bril verkoopt aan een oude vrouw. De tekst van vier regels onder de afbeelding drijft de spot met het zintuig. Ets door Jan Both, 1620-1638. Rijksmuseum RP-P-BI-4214.