Black Achievement Month & archief MCC

De Black Achievement Month 2020 staat in het teken van helden. Het Zeeuws Archief brengt een verhaal over een heldin uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).

Black Achievement Month (BAM) is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (zwarte Nederlanders van Afrikaanse afkomst) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Het doel is het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie en het bereiken van volledige inclusie van de zwarte gemeenschap in Nederland.

BAM is een initiatief van Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee), die het evenement voor het eerst organiseerde in 2016. De Walcherse partners verzorgden in oktober 2020 een stadswandeling Slavernijverleden door Middelburg.

Ontsnapping aan slavernij

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) legde zich in de 18e eeuw toe op trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het bedrijf kocht zo’n 31.000 Afrikanen met het doel hen in de Caraïben te verkopen. Het archief van de MCC is wereldwijd uniek en staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst voor documentaire werken.

In het MCC-archief is het verhaal van Leonora bewaard gebleven. Zij wist in 1732 als een van de weinigen te ontsnappen aan slavernij op Curaçao. Lees Een geslaagde ontsnapping aan slavernij

Plattegrond van het eiland Curacao, met afbeeldingen van aanzichten van het eiland zoals het te zien was aan boord van een schip.

Een geslaagde ontsnapping aan slavernij

Lees het verhaal over de ontsnapping van Leonora

/zeeuwse-verhalen/trans-atlantische-slavenhandel/een-geslaagde-ontsnapping-aan-slavernij/