Rembrandt (opnieuw?) in Middelburg

De Vaandeldrager, het iconische schilderij van Rembrandt, in 2022 door de staat aangekocht, maakt een tournee door alle provincies van Nederland. Toch is het niet de eerste keer dat in Zeeland een ‘echte’ Rembrandt is te bezichtigen: in 1945 werden in Middelburg zelfs twee geschilderde werken van de Hollandse meester tentoongesteld.

De tournee moet iedere Nederlander in de gelegenheid stellen het schilderij ‘de Vaandrager’ van de meesterschilder te bekijken. Van 31 januari tot en met 28 februari 2023 is de provincie Zeeland aan de beurt. In het Zeeuws Museum te Middelburg kunnen bezoekers het meesterwerk uit 1636 bekijken.

Toch is het niet de eerste keer dat een geschilderd werk van Rembrandt in Zeeland is. Ook in de winter van 1945-1946 kwamen twee schilderijen van Rembrandt naar de provincie. Als onderdeel van een immense schilderijententoonstelling en in barre omstandigheden. De naam van het project: ‘Behouden Schoonheid’. Lees er alles over in: Behouden Schoonheid – Rembrandt (terug) in Zeeland

Man in oosterse kleding.

Behouden Schoonheid - Rembrandt (terug) in Zeeland

Lees hier het artikel over de schilderijententoonstelling die in december 1945 in Middelburg werd geopend.

/zeeuwse-verhalen/walcheren-onder-water-1944-1946/behouden-schoonheid-rembrandt-terug-in-zeeland/