Beeldbank Kapelle online

Het fotoarchief met zo’n 7.500 afbeeldingen van de gemeente Kapelle is vanaf vandaag te raadplegen via het Zeeuws Archief. Het beheer van het oud-archief was al eerder overgebracht naar het Zeeuws Archief, waar de beeldbank verder toegankelijk is gemaakt. Je kunt beelden van de gemeente bekijken en een groot deel van het materiaal is te downloaden.

De beeldbank van Kapelle is een databestand met zo’n 7.500 foto’s, prentbriefkaarten en tekeningen van Kapelle, Biezelinge, Wemeldinge, Schore en Eversdijk over de periode van de 20e eeuw.

Beeldbank Kapelle

Bekijk de afbeeldingen in de Beeldbank Kapelle

www.zeeuwsarchief.nl
De kerk te Kapelle vanuit het oosten, met woonhuis, huifkar en pomp. Zeeuws Archief, Beeldbank Kapelle, nr 14-239
Kaart van het grondgebied van de gemeente Wemeldinge. Zeeuws Archief, Beeldbank Kapelle, nr 14-239

Je vindt er beelden van de Franse militaire begraafplaats, de oude fruitveiling of het sluizencomplex van Wemeldinge. En hoe zag de Biezelingsestraat er vroeger uit? Wanneer is het zwembad in Kapelle gebouwd? Hoe heette die bekende burgemeester van Wemeldinge? Met het oude beeldmateriaal ga je terug naar de tijd waarin voorouders nog in klederdracht liepen en woonden in kleine huisjes of in grote boerderijen. Naar de meidagen van 1940 en de na-oorlogse periode die wordt gekenmerkt door een enorme uitbreiding van de gemeente. Niet alleen werd er gebouwd, maar ook gesloopt: oude panden en boerderijen moesten wijken voor nieuwbouw.

Helaas kunnen niet alle foto’s worden getoond. Een aantal is gemaakt door professionele fotografen en op hun werk berust auteursrecht. Deze foto’s zijn wel te bekijken in de studiezaal van het Zeeuws Archief, Hofplein 16 in Middelburg.

Veld met rijen houten kruizen.
De Franse Militaire Begraafplaats te Kapelle in z’n eerste aanleg. Later is daar in 1950 een nieuwe begraafplaats voor aangelegd. Zeeuws Archief, Beeldbank Kapelle, nr 20-163

Het Zeeuws Archief beheert sinds 1 januari 2016 het oud-archief van de gemeente Kapelle. Tot dit oud-archief hoort een beeldarchief van de gemeente uit de periode 1900-2002. Het Zeeuws Archief heeft voor opname van het beeld in het archief de kwaliteit van de metadata en waar nodig de scans verbeterd, uit oogpunt van zowel beheer als publicatie.