Archief over Suriname als Zeeuwse kolonie gedigitaliseerd

Wie meer wil weten over de geschiedenis van Suriname als Zeeuwse kolonie kan online archiefstukken uit de jaren 1667-1684 raadplegen uit het Zeeuws Archief. In de gids ‘Staten van Zeeland en Suriname’ zijn maar liefst 25.077 pagina’s uit twee archieven toegankelijk gemaakt. De gids is het resultaat van de samenwerking tussen het Zeeuws Archief en Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed.

Gedrukte kaart met grenzen en rivieren in kleur.
‘Nieuwe Kaart van Suriname, Uitgegeven door J. Ottens te Amsterdam, ca 1718. Gravure, 50,5 x 39 cm., ingekleurd. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata I-1623.

Kapitein Abraham Crijnsens veroverde in opdracht van het provinciaal bestuur van Zeeland in 1667 de kolonie Suriname op de Engelsen. Gedetailleerde informatie over de beginperiode van de Nederlandse invloed in Suriname (1667-1684) is te vinden in het Zeeuws Archief. Dankzij een subsidie van Metamorfoze zijn 25.077 pagina’s archiefstukken geconserveerd en digitaal toegankelijk gemaakt in de online gids ‘Staten van Zeeland en Suriname’.

Conservering

Het digitaal beschikbaar stellen voorkomt gebruiksschade aan de originele stukken. Verder hebben archiefstukken die aangetast zijn door inktvraat een behandeling ondergaan. De conservering en digitalisering zijn mogelijk gemaakt door Metamorfoze, het Nationaal Programma voor het Behoud van Papieren Erfgoed, een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

Gids met archiefstukken uit twee archieven

Voorbeeld van archiefstukken

De gedigitaliseerde archiefstukken komen uit twee verschillende archieven. Het gaat om de archieven van de Staten van Zeeland en de Rekenkamer van Zeeland. Alle stukken handelen over Suriname in de periode 1667-1684 en omvatten de (gedrukte) notulen van de Staten van Zeeland, de besluiten van het dagelijks bestuur, de Gecommitteerde Raden, en de rekeningen met bijlagen ‘betreffende de expeditie naar Suriname’.

Tuinbonen

De gedigitaliseerde archiefstukken geven tot in de details informatie over de beginperiode van de Nederlandse invloed in Suriname (1667-1684), de vestiging van Zeeuwen aldaar en de pogingen om van de kolonie een winstgevend gewest te maken. Eén van die details betreft een voorraad zaaigoed, waaronder tuinbonen, die naar Suriname werd gestuurd. Lees meer hierover, en over het leiderschap van kapitein Crijnsens, in ‘Tuinbonen voor Suriname’.

Zelf grasduinen? Ga dan naar de gids ‘Staten van Zeeland en Suriname’.