Archief MCC in expositie over Suriname

Archiefstukken uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) vertellen het verhaal over de slavenhandel in De Grote Suriname-tentoonstelling, die zaterdag 5 oktober opent in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De expositie belicht de geschiedenis van Suriname in alle facetten.

“Een meerstemmige (auto)biografie van een van de mooiste landen van Zuid-Amerika en zijn bewoners. Een geschiedenis die nauwelijks in de Nederlandse schoolboeken kwam, maar die wel verteld moet worden.” Aldus De Nieuwe Kerk in Amsterdam, die met de expositie de hele cultuurgeschiedenis van het land wil vertellen, “van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag”. Musea, archieven en particulieren in Suriname en Nederland werkten mee en het verhaal wordt verteld door Surinamers zelf.

Ingang van de kapel in De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam

Uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief zijn archiefstukken te zien uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Deze onderneming legde zich in de tweede helft van de achttiende eeuw toe op trans-Atlantische slavenhandel. In De Grote Suriname-tentoonstelling wordt aan de hand van de reizen van de schepen Philadelphia en de Eenigheid het verhaal van de slavenhandel verteld. Ook uit het Zeeuws Archief afkomstig zijn kaarten van Afrika en Zuid-Amerika en archiefstukken over de verovering van Suriname door Zeeland, alsmede de verkoopvoorwaarden en inventaris van de plantage Jucumumbo in Suriname.

De expositie is te zien tot en met 2 februari 2020. Kijk voor meer informatie op de website van De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

  Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

  Slavenhandel in het archief van de MCC

  Lees meer over het volledig gedigitaliseerde archief van de Middelburgse Commercie Compagnie, de UNESCO-werelderfgoedstatus van het archief, de blog over de scheepsreis van de Eenigheid en de online expositie op Google Arts & Culture

  /onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/

  Ook te zien en te beluisteren in De Grote Suriname-expositie is de korte video over de slavenreis van het MCC-schip de Eenigheid.

  De video verwijst naar de blog die het Zeeuws Archief heeft gemaakt over de slavenreis van de Eenigheid uit 1761-1763. Aan de hand van de authentieke archiefstukken kunnen bezoekers van dag tot dag de gebeurtenissen aan boord volgen. Via de interactieve kaart met tijdlijn kunnen zij voor een traject van de reis kiezen. Productie blog en video: DPI Animation House in Den Haag en projecthuisstijl: DATBureau in Amsterdam.