Ambassadeur V.S. in het Zeeuws Archief

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, Timothy Broas, heeft 19 november 2014 een bezoek gebracht aan het Zeeuws Archief te Middelburg. Tijdens het kennismakingsbezoek heeft hij archiefstukken over de Zeeuwse verovering van New York bekeken, evenals archiefstukken over de slavenreis van het schip de Eenigheid.

In het Zeeuws Archief worden archiefstukken over de Zeeuwse verovering van New York in 1673 bewaard. Ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, Timothy Broas, heeft onder andere brieven van het stadsbestuur van New York uit 1673 en 1674 bekeken. Hierin schrijven schout, burgemeesters en schepenen erg verheugd te zijn met de Nederlandse verovering.

Ambassadeur Timothy Broas in het depot van het Zeeuws Archief.

Behalve een rondleiding door het 18e-eeuwse Van de Perrehuis in Middelburg, waarin de werkvertrekken van het Zeeuws Archief zijn gehuisvest, heeft de ambassadeur een korte film over de reis van het slavenschip de Eenigheid bekeken.

Het Zeeuws Archief beheert het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Deze onderneming specialiseerde zich in de 18e eeuw in de slavenhandel. In het archief van de MCC zijn gedetailleerde gegevens over 114 slavenreizen bewaard gebleven. Over één van deze reizen, de slavenreis van het schip de Eenigheid (The Unity) uit 1761-1763, heeft het Zeeuws Archief een tweetalige blog gemaakt. Via de blog kunnen de gebeurtenissen aan boord, 252 jaar geleden, van dag tot dag worden gevolgd.

Slavenreis van de Eenigheid (1761-1763)

Bezoek de blog met interactieve kaart

eenigheid.slavenhandelmcc.nl

Lees hoe een Zeeuw in 1673 New York veroverde

Cornelis Evertsen de Jongste veroverde in 1673 New York. Het gewest Zeeland nam het hem niet in dank af. De inwoners van New York juichten de overname wel toe. Zij hernoemden hun stad in New Orangien.

/zeeuwse-verhalen/zeeuw-verovert-new-york-in-1673/