Akten burgerlijke stand Zeeland nu ook via Openarch.nl

De Zeeuwse akten uit de burgerlijke stand zijn sinds vandaag, 15 juni 2016, ook te raadplegen via de website OpenArchieven, www.openarch.nl. Het gaat om 1.422.263 akten met daarin 5.111.001 persoonsvermeldingen, inclusief de links naar de scans.

OpenArchieven is een initiatief van Bob Coret, ICT-adviseur en informatie-architect. Coret publiceert al jaren genealogische data die Nederlandse archiefdiensten hebben gedigitaliseerd via zijn platform.

Coret heeft op de website OpenArchieven enkele verrassende functionaliteiten toegevoegd. Deze nieuwe toepassingen van de data zijn bijvoorbeeld het tonen van kaarten en de meest voorkomende familienamen per (toenmalige) gemeente. Ook het monitoren van zoekopdrachten (voor veel stamboomonderzoekers bekend uit de tijd van Genlias) behoort tot de mogelijkheden.

Wet Hergebruik Overheidsinformatie

Het Zeeuws Archief heeft zijn genealogische data aangeleverd in het kader van de Wet Hergebruik Overheidsinformatie (18 juli 2015). Deze wet biedt iedereen de mogelijkheid om data van overheidsinstellingen te gebruiken voor eigen doeleinden. Dat kan zijn voor onderzoek of voor het maken van producten of toepassingen.

De Zeeuwse akten van de burgerlijke stand zijn nu op vijf plaatsen op internet te vinden:

De data via de eerste drie websites komt rechtstreeks uit de database van het Zeeuws Archief en is dus het meest recent.
De website Wiewaswie.nl haalt regelmatig de laatste versie van de database op.
Voor de website Openarch.nl gaat het Zeeuws Archief nog nadere afspraken maken.

Nu de data van de Zeeuwse burgerlijke stand op meerdere plaatsen via internet te raadplegen én te gebruiken is, is het belangrijk dat inhoudelijke fouten in de data, zoals een verkeerde geboorteplaats, bij het Zeeuws Archief terecht blijven komen. Het Zeeuws Archief blijft de beheerder van de data en zorgt ervoor dat de data up-to-date is.