Wonen in weelde. Drie generaties VOC-bewindhebbers in Middelburg

… in de eetkamer is de tafel gedekt met het fraaiste tafellinnen en porselein. Uit de aangrenzende muzieksalon dwarrelen zoete klanken uit het verleden. Mevrouw gebruikt zojuist de thee in haar boudoir. De heer des huizes is aan het werk in zijn comptoir, waar hij zich concentreert op belangrijke VOC-zaken …

Als u van 20 september tot en met 2 november 2002 het Zeeuws Archief binnengaat,Wonen in weelde stapt u letterlijk en figuurlijk terug in de tijd. In het monumentale stadspaleis aan het Hofplein 16 in Middelburg waant u zich op bezoek bij een rijke VOC-bewindhebber en zijn echtgenote. De stijlvolle privé-vertrekken van de bewoners, met hun achttiende-eeuwse meubels, persoonlijke voorwerpen, schilderijen van andere voorname VOC-bewindhebbers als de familie Mathias-Pous en het levendige verhaal van uw rondleider, maken het beeld van ‘Wonen in Weelde’ tot een heuse belevenis.

U kunt deze unieke tijdreis door het imposante Van de Perrehuis alleen maken onder begeleiding van een gids. Van dinsdag tot en met zaterdag maakt die elke middag twee keer een exclusieve rondleiding door de achttiende-eeuwse stijlkamers. Om 13.30 uur start de eerste, om 15.00 uur de tweede. Houdt u er rekening mee dat u zich kort vóór het begin van de rondleiding moet aanmelden bij de receptie van het Zeeuws Archief.

De deelnameprijs bedraagt € 5 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen (6-18 jaar). Let op: voor elke rondleiding geldt een maximum van 25 deelnemers!

Ter gelegenheid van deze reis door de tijd verschijnt een bijzondere publicatie met de gelijknamige titel Wonen in weelde. Drie generaties VOC-bewindhebbers in Middelburg. Het is een boekje met het verhaal over de familie Mathias-Pous en een VOC-stadswandeling door Middelburg. Het boekje is inmiddels uitverkocht, maar uiteraard nog wel in de bibliotheek in de studiezaal van het Zeeuws Archief in te zien.

Verslag

Wonen in weelde in het Zeeuws Archief was een succes!
In het oude stadspaleis aan het Hofplein 16 in Middelburg herleefden weer even oude tijden. Een aantal kantoorruimtes van het Zeeuws Archief werd leeggeruimd en weelderig gevuld met antieke meubels, kostbaar porselein, familieportretten en andere persoonlijke voorwerpen. Gedurende anderhalve maand konden de bezoekers even ‘ruiken’ aan de tijd (1765-1835) dat het Van de Perrehuis nog in particuliere handen was.

Het was dé kans voor het publiek om even een kijkje te nemen in dit bijzondere huis. Twee enthousiaste rondleiders, Brecht van Zanten en Marleen Ton, hebben gedurende anderhalve maand de bezoekers meegenomen op een echte tijdreis. Het publiek kwam er in grote getale op af! Zo’n 1370 mensen, van zeer diverse ‘pluimage’, hebben het Zeeuws Archief bezocht. Studenten van de Hogeschool der Kunsten uit Amsterdam, Thera Coppens met een grote groep Nouveau-lezers, Italiaanse scholieren, de Bond voor Heemschut Zeeland, de (Franse!) Rotary en uiteraard een heleboel individuele bezoekers.

Ook was er veel aandacht in de media. Landelijke en regionale bladen hebben het project Wonen in weelde uitgebreid belicht, Omroep Zeeland TV heeft een item aan dit project gewijd in het programma Springtij en Maximaal TV heeft de stijlkamers gefilmd voor het programma Wonen.
Kortom, Wonen in weelde was een succes!