Wonen in een monumentenpand in Middelburg

Historische woonhuizen: bouw- en bewoningsgeschiedenis, wet- en regelgeving, monumentenzorg en onderzoek. Een gezamenlijke cursus van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit, met medewerking van Zeeuws Erfgoed, de Walcherse Archeologische Dienst en de gemeente Middelburg.

Woon je in een monumentenpand? Ben je geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van monumenten in het algemeen? Wil je weten wie er vroeger in jouw huis heeft gewoond? Doe dan mee met de cursus ‘Wonen in een monumentenpand in Middelburg’!

Dam 36 in Middelburg. Foto: K. Meertens, 1999.

Na een inleiding over de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgt een aantal bijeenkomsten die op de praktijk gericht zijn. Je krijgt te zien welke archeologische bewoningssporen je kunt aantreffen in en om een pand. Bovendien wordt onthuld welke geheimen over de bouwgeschiedenis van een huis opgesloten kunnen liggen in het pand zelf.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiezuiniger maken van monumentenpanden, inclusief wet- en regelgeving worden uit de doeken gedaan en je krijgt antwoord op alle mogelijke technische vragen rond onderhoud, restauratie en advies. Met behulp van archiefstukken word je uitgelegd hoe je de geschiedenis van Middelburgse monumenten en de historie van hun bewoners kunt ontrafelen.

Aan de hand van een concreet voorbeeld krijg je een voorzet voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners. Ook kun je een kijkje nemen in het historische pand zelf. Tijdens de afsluitende monumentenwandeling door Middelburg krijg je bouwhistorische uitleg over tal van historische panden.

  • Docenten: dhr. P.W. Sijnke, dhr. B. Meijlink, dhr. B. Vercouteren van den Berge, dhr. W. Jakobsen, mevr. A. van Waarden-Koets, dhr. K. Meertens
  • Duur: 7 ochtenden van 10.00-12.00 uur
  • Aanvang: vrijdag 11 maart 2022, 10.00 uur
  • Data: 11, 18, 25 maart, 1, 8, 15, 22 april 2022
  • Cursusplaats: Zeeuws Archief, Middelburg (ook wordt een bezoek gebracht aan Dam 36, Middelburg alsmede de Middelburgse binnenstad)
  • Cursusgeld: € 130,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief & donateurs ZVU € 115,–
  • Aanmelden via deze webpagina van de Zeeuwse Volksuniversiteit