Wegwijs in het archief van de MCC – Ooggetuigen van de slavenhandel

Wegwijs in het archief van de MCC – Ooggetuigen van de slavenhandel. Een korte cursus van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

In 2023 is het 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied formeel afgeschafte. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt aan deze gebeurtenis in het hele koninkrijk extra aandacht besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Eén van de activiteiten is deze cursus.

Zeilschepen van de Middelburgse Commercie Compagnie
Snauwschepen van de MCC, schilderij toegeschreven aan Engel Hoogerheyden (1740-1807), Middelburg. Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg, inv.nr 22.

In Middelburg waren twee handelscompagnieën actief op het gebied van de trans-Atlantische slavenhandel: de West-Indische Compagnie (WIC) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Van de MCC is nagenoeg de complete administratie bewaard gebleven. Die levert veel informatie op over het bedrijf en het verloop van slavenreizen. Het gehele MCC-archief is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Archivaris Anneke van Waarden-Koets laat je zien hoe je in het archief van de MCC kunt zoeken en vooral wat je er aan – soms onverwachte – documenten in kunt vinden. In enkele documenten klinken de stemmen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen door. Ooggetuigen van de trans-Atlantische mensenhandel vertellen door middel van brieven, journalen en verslagen over het leven aan boord van een slavenschip. Aansluitend krijg je een rondleiding door de gelijknamige tentoonstelling in de expositieruimte van het Zeeuws Archief.

Informatie
Docent : Anneke van Waarden-Koets
Duur : 1 middag van 14.00-16.00 uur
Datum : dinsdag 17 oktober 2023, 14.00 uur
Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4331 CK Middelburg
Cursusgeld : € 25,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl > Zeeuws Archief

De cursus ‘Wegwijs in het archief van de MCC’ is ook opgenomen in het programma van de Black Achievement Month (BAM). BAM is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (zwarte Nederlanders) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Dit jaar met een divers programma op het gebied van educatie, theater en literatuur, waaronder deze cursus.