Wegwijs in archieven - Handel

Wat kun je in de archieven vinden over allerlei aspecten van handel. Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Het jaar 2018 staat in Middelburg in het teken van Handel. In archieven is veel over handel te vinden. In de middeleeuwen floreerde de handel in wijn, wol en laken. In de zeventiende eeuw, die later de Gouden Eeuw werd genoemd, speelden drie handelscompagnieën een belangrijke rol: de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).

Wat kun je in over handel vinden in archieven? Archivaris Toon Franken is specialist op het gebied van handel. Hij neemt je mee op handelsreis door de archieven. Uit elke periode zijn documenten en afbeeldingen te vinden die samen een mooi overzicht geven van de handel in de periode 1500-1800. Ook genealogische gegevens komen aan bod. Je leert hoe je voorouders terugvindt die bij een van de handelscompagnieën werkzaam waren of in Middelburg handelden. Ook kom je te weten waar de compagnieën en kooplieden hun handelskantoren en pakhuizen hadden.

  • Docent: dhr. A.F. (Toon) Franken
  • Duur: 1 middag van 14.00-16.00 uur
  • Aanvang: vrijdag 16 november 2018, 14.00 uur
  • Cursusplaats: Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg
  • Cursusgeld: € 25,- ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 22,-

Aanmelden (website ZVU)