Suriname in Beeld

Mevrouw Jackson (uit het dorp Santigron) staat bij de poort van Fort Zeelandia in Suriname. Ze staat stil bij het feit dat op dit militair terrein nog niet zo lang geleden haar Afrikaanse voorouders die tot slaaf waren gemaakt, werden gestraft.

De foto maakt deel uit van de expositie Suriname in Beeld die van 19 oktober tot en met 31 december 2004 te zien is in het Zeeuws Archief. Deze expositie is een activiteit in het kader van het Jaar van het Zeeuwse Slavernijverleden.

In Suriname herinnert nog veel aan het slavernijverleden. Deze kleurrijke foto’s uit het archief van de Stichting Suriname Jaarkalender brengen het dagelijkse leven in beeld waarin dit verleden nog duidelijk zichtbaar is.

De Stichting Suriname Jaarkalender brengt elk jaar een kalender uit met groot-formaat kleurenfoto’s. Deze stichting wil hiermee een bijdrage leveren aan een positieve beeldvorming over Suriname en zijn bewoners.

De expositie wordt geopend op maandag 18 oktober om 16 uur in het Zeeuws Archief. Cor de Lange en Nel Ton van de Stichting Suriname Jaarkalender vertel-len over het leven in het Suriname van nu. De Zeeuwse historicus dr. Doeke Roos geeft een kort overzicht van het slavernijverleden in Suriname en de nabij-gelegen Guianas. Judith Allard-de Kom draagt enkele gedichten voor van Surinaamse dichters.

Tijdens de opening van de expositie Suriname in Beeld zal de kalender 2005 worden gepresenteerd. De nieuwe kalender is vanaf dat moment in de archiefwinkel van het Zeeuws Archief te koop voor € 10,-. De opbrengst van de verkoop gaat naar kleinschalige projecten in Suriname die gericht zijn op zelfredzaamheid en morele ondersteuning.