Originele kralenmannetjes in het Zeeuws Archief

“Hallo! Ik ben het kralenmannetje. Ik ben gemaakt van glazen kralen. Deze kralen hebben te maken met slavernij. Hoe? Dat kom je te weten als je met mij op ontdekkingsreis gaat door het slavernijverleden van Zeeland.”

Zo begint de speurtocht door Middelburg ‘Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden’.
Het kralenmannetje leidt de ontdekkingsreizigers langs plaatsen in Middelburg die herinneren aan het Zeeuwse slavernijverleden.

‘Kralenmannetje vertelt over het Zeeuwse slavernijverleden’

Van 26 juli tot en met 25 september 2004 zijn de originele tekeningen van het kralenmannetje te zien in het Zeeuws Archief. Kralenmannetje kondigt aan, kralenmannetje in het kraaiennest, kralenmannetje met handelsgoederen, kralenmannetje in Afrika, kralenmannetje bij de dominees, kralenmannetje met goud, kralenmannetje met ivoor, kralenmannetje geboeid en tot slot verbreekt kralenmannetje de ketenen. Door middel van de tekeningen vertelt het kralenmannetje over het Zeeuwse slavernijverleden.

Leidfiguurtje voor de speurtocht

Het idee voor het kralenmannetje als leidfiguurtje voor de speurtocht ‘Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden’ kwam van vijf studenten van de Hoge School Zeeland afdeling PABO te Vlissingen. De Middelburgse vormgever/ontwerper/illustrator Ramon de Nennie bracht het kralenmannetje tot leven.

 

Ramon de Nennie

Ramon de Nennie studeerde in 1986 af aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg op illustratieve technieken, grafiek en film. Hij gaf les, illustreerde educatieve uitgaven, werkte bij een ontwerpbureau en als educatief medewerker. Vanaf 1996 werkt hij vanuit zijn atelier bij de Middelburgse Atelier Stichting als vormgever, ontwerper en illustrator onder de naam decreet. Zijn werk bestaat uit vormgeven van boeken, affiches, tentoonstellingen, brochures, magazines en illustreren van uitgaven, zoals de speurtochten van het Zeeuws Archief. Daarnaast wordt zijn vrije werk regelmatig tentoongesteld en zagen inmiddels vier uitgaven onder de naam decreet het licht.

Speurtocht ‘Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden’

In het kader van de tentoonstelling ‘Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden’, die tot en met 8 januari 2005 te zien is in het Zeeuws Archief, werd de gelijknamige speurtocht door Middelburg ontwikkeld. De speurtocht is gericht op kinderen tussen 8 en 15 jaar maar is tevens uitstekend te gebruiken door volwassenen die in dit onbekende Zeeuwse verleden geïnteresseerd zijn. De speurtocht is voor € 2,50 te koop bij de receptie van het Zeeuws Archief, Hofplein 16 in Middelburg.