Online programma Open Dag - Verbinding over water

De Open Dag 2021 met het thema ‘Verbinding over water’ vond plaats op zaterdag 6 november.
Gedeeltelijk speelde deze open dag zich af bij het Zeeuws Archief in Middelburg. I.v.m. met beperkingen door de toen geldende coronamaatregelen hebben we ervoor gekozen ook een deel op video op te nemen.
Kijk hier een aantal onderdelen van het programma terug.

Rondleiding door onze ondergrondse depots

Normaal gesproken blijven de deuren van onze ondergrondse depots gesloten, maar niet op onze jaarlijkse open dag. Neem onder leiding van een gids een kijkje in de depots waar onze archieven opgeslagen liggen. Gewoon thuis, vanaf de bank.

Kom over de brug! Rondje Zierikzee-Middelburg over water (Foto-expositie)

In onze nieuwe foto-expositie maak je op vier verschillende manieren de reis van Zierikzee naar Middelburg. We zoomen daarom in op vier verbindingen: de veerdienst, de Veersegatdam, de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering.

Vriendenlezing ‘De Wraak van Diponegoro. Het archief als gewetensfunctie’ (Martin Bossenbroek)

’s Middags om 16.00 uur is de Vriendenlezing hier live te volgen. Historicus Martin Bossenbroek laat zien hoe hij te werk is gegaan voor zijn boek De wraak van Diponegoro. Het archief speelde hierbij een belangrijke rol.

Verbinding over water in beeld (Leo Hollestelle)

Archivaris Leo Hollestelle verzamelde tientallen foto’s voor zijn beeldlezing uit de beeldbank van het Zeeuws Archief. Leo: “Het was een uitdaging om uit de duizenden afbeeldingen van de beeldbank een keuze te maken. Er zit zó veel moois tussen! Met het verhaal als leidraad heb ik heel gevarieerde en spetterende foto’s geselecteerd.” Het belooft een prachtige reis over water en Deltadammen door Zeeland te worden.

Bekijk hier de lezing:

Water als vriend en vijand (Ilja Mostert)

De Schouwse inwoners ervaren het nadeel en het voordeel van het water als de Spaanse veldheer Mondragon in 1575 het Zijpe oversteekt, tussen Tholen en Duiveland. De inwoners van Schouwen laat het er niet bij zitten als Zierikzee negen maanden lang wordt bezet. Ze plegen verzet. Als eilandbewoners kennen ze de kracht van het water en zetten het land onder water.

Op dit moment is het niet mogelijk de lezing ‘Water als vriend en vijand’ online te zetten. Er wordt aan een oplossing gewerkt.