Op reis met Willem V

Een vorstelijke reis door 18e-eeuws Zeeland. Een korte cursus van het Zeeuws Archief, het Zeeuws Genootschap en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Wat zagen stadhouder Willem V, zijn gemalin Wilhelmina van Pruisen en hun drie kinderen, waaronder de latere koning Willem I, toen zij een rondreis door Zeeland maakten? Reis met de vorstelijke familie mee in het Zeeuws Archief aan de hand van schitterende afbeeldingen uit de Zelandia Illustrata, de beeldcollectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW).

Willem V en zijn gezin bezoeken Domburg, 1 juli 1786. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, ZI-III-259.

In 2019 viert het KZGW haar 250-jarig jubileum. Het KZGW bezit vele collecties, waaronder een grote verzameling afbeeldingen, ondergebracht in de Zelandia Illustrata. Dit is een unieke Historisch-Topografische Atlas met kaarten, tekeningen, prenten, foto’s en documentatie over alle delen van Zeeland. De Zelandia Illustrata wordt beheerd door het Zeeuws Archief.

Het Zeeuws Archief beheert ook de kunstcollecties van de gemeenten Middelburg en Veere. In de collecties bevinden zich onder meer serviesonderdelen afkomstig van stadhouder Willem V.  Dit serviesgoed is gedecoreerd met afbeeldingen van belangrijke gebouwen in Middelburg en met afbeeldingen van buitenplaatsen op Walcheren. Gecombineerd met een vorstelijke reis door het 18e-eeuwse Zeeland aan de hand van reisbeschrijvingen en sfeervolle afbeeldingen van Zeeuwse steden en dorpen uit de Zelandia Illustrata, levert dit een unieke tijdreis op!

De korte cursus wordt gegevens door Anna de Bruyn, conservator van de Zelandia Illustrata en de archivarissen Peter Blom en Anneke van Waarden-Koets. Zij nemen u mee op tijdreis door de tentoonstelling en het monumentale stadspaleis van Johan Adriaen van de Perre en zijn puissant rijke echtgenote Jacoba van de Brande, waar Willem V twee keer te gast was. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan het stadhuis van Middelburg, waar Willem V op een bijzondere maaltijd werd getrakteerd.

  • Docenten : mevr. A. de Bruyn, mevr. A. van Waarden-Koets en dhr. P. Blom
  • Duur : 1 middag van 13.30-16.00 uur
  • Datum : vrijdag 29 november 2019, 13.30 uur
  • Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg | Stadhuis Middelburg
  • Cursusgeld : € 25,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 22,–
  • Aanmelden (vanaf het einde van de zomer) via Zeeuwse Volksuniversiteit, menu-optie Archief, cursus Op reis

Bezoek de expositie

Lees meer over de expositie over de rondreis van stadhouder Willem V en zijn gezin door Zeeland in 1786.

/agenda/op-reis-met-willem-v-een-vorstelijke-reis-door-18e-eeuws-zeeland/