My Generation! 50 jaar jong in Zeeland

Wat is er bewaard gebleven van vijftig jaar Zeeuwse jeugd- en jongerencultuur? Dat is te zien in de tentoonstelling My Generation! 50 jaar jong in Zeeland in het Zeeuws Archief: van plaat tot cd, van lang haar tot kaalgeschoren, van jongens- en meisjesclubs tot jeugdhonken, van pettycoats tot naveltruitjes, van HBS tot Studiehuis. In My Generation! 50 jaar jong in Zeeland staan de thema’s Wonen, Vrije tijd, Mode, Onderwijs en Werk in de periode 1955 – 2005 centraal.

Het Zeeuws Archief blikt met documenten uit archieven van scholen, scoutingverenigingen, sportclubs, jeugd- en jongerencentra, actiegroepen en particulieren terug in de tijd. Modeshows uit de jaren vijftig, een protestdemonstratie van een school 1967, logboeken en foto’s van padvinderskampen, sportuitslagen en foto’s van gymnastiek, voetbal en zwemmen uit de jaren zeventig en tachtig, foto’s en tijdschriften van jongerencentra, foto’s van demonstraties, stickers en actiebladen van protestdemonstraties en acties tegen het sluiten van de Oosterschelde en tegen kernenergie, het leven op school van de jaren vijftig tot en met 2005, uitgaan, muziek en rages in de eenentwintigste eeuw. De archiefstukken zijn aangevuld met beeld- en geluidsmateriaal, voorwerpen en nagebouwde scènes.

Unieke beeld- en geluidsopnamen van de Zeeuwse band Johnny and the Blue Jeans uit 1963, geluidsopnamen van Zeeuwse bandjes uit de jaren zeventig, een documentaire over de Stedelijke Scholengemeenschap Middelburg in de zeventiger en tachtiger jaren en opnamen van de programma’s Klasse en Klipzz van Omroep Zeeland Televisie uit 2002 en 2005, geven een prachtig beeld van hoe het was om jong zijn tussen 1955-2005.

In twee schitterend nagebouwde tienerkamers uit de jaren vijftig en zeventig waan je je weer even helemaal terug in de tijd. Ook het nagebouwde padvinderskamp zal bij velen herinneringen oproepen.
De inrichting van de zogenoemde herinnerings- en verzamelvitrines geeft ongetwijfeld aanleiding tot de kreet: ‘o ja, dat had ik vroeger thuis ook!’

Prachtige oude fotocamera’s, oude LP’s en nieuwe CD’s, muziek- en jeugdtijdschriften uit de jaren zestig tot en met 2005, plakboeken, foto’s, sleutelhangers, een viewmaster mèt stereofoto’s, suikerzakjes van Zeeuwse bedrijven, scoubidoutouwtjes, flippo’s, telefoons – van bakeliet tot mobieltje –, elektrische gitaren – van zelfgebouwde tot moderne –, de allereerste pocketuitgave van In de ban van de ring uit 1965 en de poster van de film The Lord of the Rings uit 2003, sieraden, een radio en een televisie uit de jaren vijftig met uiteraard voorbeelden van bekende televisieprogramma’s.

En natuurlijk mag de brommer niet ontbreken. Hèt vervoermiddel van de jeugd. Een Zündapp, een Puch, Italiaanse ‘buikschuivers’ uit vervlogen tijden met daarbij een authentieke flipperkast uit het begin van de jaren zestig, zijn in de expositie te bewonderen.

Er valt dus heel veel te beleven, te zien en te horen in My Generation! 50 jaar jong in Zeeland in het Zeeuws Archief.

Over brommers gesproken: Op 7 oktober 2005 verscheen het boek Brommers, gitaren en spandoeken. Vijftig jaar jong in Zeeland van Jan J.B. Kuipers. Een caleidoscopisch overzicht van de kleding, de brommers, en vooral ook van de muziek waarmee de jeugd in Zeeland een eigen stijl van leven ging leiden na de komst van de rock ’n roll en de eerste nozems.