Japanse kunstenares ontdekt Arnemuiden

In het Zeeuws Archief is vanaf 18 maart tot en met 15 april 2004 een bijzondere expositie te zien: Arnemuiden bekeken door het oog van de Japanse kunstenares Takako Hamano.

In het Archiefcafé is een zogenaamde mid-presentatie te zien: die toont haar eerste impressies naar aanleiding van onderzoek in het Zeeuws Archief en interviews met de lokale bevolking in Arnemuiden. Schetsen, foto’s en videobeelden geven een bijzonder beeld van de indrukken die de kunstenares tot nu toe van Arnemuiden heeft opgedaan.

Waarom Arnemuiden?

De Japanse kunstenares Takako Hamano is gefascineerd door het leven van vissers en vissersvrouwen. Als kind bracht ze vaak zomers door in haar moeders geboorteplaats, een vissersstadje in Japan, terwijl ze de rest van het jaar in de wereldstad Tokyo woonde. Wat Takako vooral is bijgebleven, zijn de verhalen van de lokale bevolking en de beelden van het dagelijkse leven van zo’n vissersstadje.

Herinneringen die weer boven kwamen toen ze verhalen hoorde over de hechte, van oorsprong vissers-, gemeenschap in Arnemuiden. Takako Hamano heeft het voor elkaar gekregen het hart van de oude vissers te winnen en hen verhalen te laten vertellen.

Expositie

Geïnspireerd door het archiefmateriaal in het Zeeuws Archief en gesprekken met de plaatselijke bevolking heeft Takako Hamano schetsen, foto’s en videobeelden gemaakt die gedurende een maand te zien zijn in het Zeeuws Archiefcafé. Uiteindelijk is het de bedoeling in september een beeldende verwerking van dit materiaal te laten zien in een grotere tentoonstelling. Deze tentoonstelling zal ook nog op andere plekken in Zeeland te zien zijn.