In naam van Oranje doe open de poort! Vorstelijke bezoeken aan Zeeland

Van 28 januari tot en met 8 maart 2002 is in het Archiefcafé van het Zeeuws Archief een kleine Oranje-expositie te zien. Onder de titel In naam van Oranje doe open de poort! Vorstelijke bezoeken aan Zeeland zijn foto’s te zien van enkele bezoeken van Oranjes aan Zeeland. De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag van 09.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

De expositie toont foto’s uit de periode 1940-2001. In 1940 raakt Nederland in oorlog met Duitsland. Koningin Wilhelmina vlucht naar Engeland, waar zij vanuit Londen haar volk via de radio een hart onder de riem steekt. Na de oorlog bezoeken zowel Wilhelmina als Juliana onze provincie. Uiteraard zijn deze bijzondere gebeurtenissen op de gevoelige plaat vastgelegd.

Juliana en Bernhard zijn in 1947 in Zeeland om de eerste boom op Boomplantdag in Middelburg te planten.

Burgemeester jhr mr W.C. Sandberg, prins Bernhard en prinses Juliana op de Grote Markt te Middelburg tijdens een defilé op boomplantdag

In 1950 komen Juliana en Bernhard naar Middelburg om het herbouwde stadhuis te openen. In 1982 krijgt Juliana als eerste niet-Amerikaan de Four Freedom Award uitgereikt in de Abdij van Middelburg. Van al deze speciale gebeurtenissen zijn foto’s te zien.

Ook prinses Beatrix bezoekt Zeeland regelmatig. Zo was zij, samen met haar zussen en ouders, in Middelburg te gast ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van haar ouders. In 1980 volgt Beatrix haar moeder op als Koningin der Nederlanden. Zij brengt in dat jaar, samen met Claus, haar eerste officiële bezoek als koningin aan Middelburg. Beatrix voerde Koninginnedag nieuwe stijl in. Voortaan zouden de mensen niet naar haar komen, maar de koningin komt naar de mensen. Zo brachten de koningin en haar gezin in 1981 een bezoek aan Middelburg en Veere.

In 1984 waren koningin Beatrix en prins Claus aanwezig bij de herdenking van veertig jaar bevrijding van Walcheren. Op het bordes van het Middelburgse stadhuis zwaaiden zij het toegestroomde publiek toe. Op diezelfde plek zwaaiden prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima het volk toe in 2001 tijdens hun kennismakingsbezoek aan Zeeland.