Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog

Wegwijs in Vlissingse archieven. Vlissingen in beeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een korte cursus van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Vlissingen is tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de meest gebombardeerde steden van Nederland. De strategische ligging aan de monding van de Westerschelde, de aanwezigheid van scheepswerf De Schelde, het vliegveld en de havens waren hier de oorzaak van. De Duitse bezetter bouwde voor de verdediging honderden vestingbouwwerken, vooral bunkers.

Boulevard de Ruyter en Boulevard Bankert te Vlissingen gezien vanaf de Gevangentoren. Op het strand door de Duitse bezetters aangelegde versperringen, meestal voorzien van explosieven. 1944. Zeeuws Archief, Foto Dert, nr. 11774.

Toch ging het leven en werk door, zo goed en kwaad als dat kon. De offers waren groot, de slachtoffers talloos. Bij de bevrijding kwam daar ook nog eens de inundatie van Walcheren overheen. De honderden burger- en militaire slachtoffers worden ook nu nog jaarlijks herdacht bij de herdenkingen in mei en oktober/november.

Dit verhaal is terug te vinden in de archieven en beeldcollecties van het Zeeuws Archief. Archivaris Ad Tramper, specialist in de geschiedenis van Vlissingen, diept deze bronnen voor je op. Dat materiaal is divers en varieert van dag- en nachtverslagen van de Luchtbeschermingsdienst tot aan beeldmateriaal van de inundatie van Walcheren, van bommenkaarten tot aanplakbiljetten. Ook het werk van Cees van der Burght, die als geen ander de oorlog verbeeldde, komt aan bod.

  • Docent: dhr. A.C. Tramper
  • Duur: 1 middag van 14.00 – 16.00 uur
  • Datum: vrijdag 18 maart 2022, 14.00 uur
  • Cursusplaats: Zeeuws Archief, Middelburg
  • Cursusgeld: € 25,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief & donateurs ZVU € 22,–
  • Aanmelden via deze webpagina van de Zeeuwse Volksuniversiteit