Expositie & symposium over Marinus Boezem

Van 15-24 april 2015 is in het archiefcafé een kleine expositie te zien van foto’s van Wim Riemens. De expositie en het bijbehorende symposium op 17 april in het Zeeuws Archief zijn georganiseerd in het kader van de Manifestatie ‘Boezem & Co – De stad als podium’ ter ere van de kunstenaar Marinus Boezem, die vorig jaar 80 werd.

De foto’s zijn in 1997 getoond in de tentoonstelling Splendid Isolation van fotograaf Wim Riemens, die het culturele leven van Middelburg heeft vastgelegd. De foto’s geven een beeld van de uitingen op het gebied van de hedendaagse kunst in Middelburg in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw. In die tijd was Middelburg, mede dankzij Marinus Boezem, landelijk toonaangevend op het gebied van moderne kunst.

Maria-Rosa Boezem en Rinus Roepman maakten een selectie uit de foto’s die door de Gemeente Middelburg zijn aangekocht en berusten in het Zeeuws Archief.

Symposium Time is An Empty Bottle of Wine

De expositie sluit aan bij het symposium Time is An Empty Bottle of Wine over de archieven van Forum, Stichting Nieuwe Muziek Zeeland, SBKM / De Vleeshal.

Dit symposium vindt plaats op vrijdag 17 april 2015 om 13.00 uur in het Zeeuws Archief, Hofplein 16 Middelburg.

Kunstwerk Willem Breukers in Podio del Mondo per l’Arte, Middelburg. Foto: website Manifestatie Boezem & Co – De stad als podium.

De titel van het symposium ‘Time is An Empty Bottle of Wine’, is een referentie naar de titel van de plaquette die Willem Breuker heeft gemaakt voor het Podio del Mondo per l’Arte en de compositie die hij opgerold onder de putdeksel verstopt heeft.

Vragen die in het symposium aan bod komen zijn: Wat doen we met de archieven? Brengen we alles over naar het Nationaal Archief in Den Haag? Laten we de archieven daar waar ze nu zijn in Middelburg en ontsluiten we ze? Of leggen we ze onder de grond, zoals Breuker deed?

Programma symposium

13:00 – 13:30 ontvangst met koffie/thee

13:30 – 13:40 welkom door Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief

13:40 – 13:50 Roos Gortzak, directeur SBKM: toelichting op de manifestatie Boezem & Co. De stad als Podium

13:50 – 14:05 Vertoning film Hollandse Meesters in de 21e eeuw- Marinus Boezem

14:05 – 14:25 Gerrit Schoenmakers, oud-wethouder: het kunstklimaat in Middelburg in de jaren ’60-’80

14:25 – 14:50 Pauze

14:50 – 15:10 Nico Out, kunstcriticus: de waarde van het ontsluiten van archieven en collecties van kunstenaars

15:10 – 15:30 Toon Franken, acquisiteur Zeeuws Archief: het belang van acquisitie van archieven, in het bijzonder van archieven van culturele instellingen en kunstenaars

15:30 – 15:40 Symbolische overdracht van archief Forum

15:40 – 16:30 Borrel en hapje in het Archiefcafé van het Zeeuws Archief

Belangstellenden kunnen zich tot 15 april voor deze middag aanmelden door een mail te sturen aan: office@vleeshal.nl of telefonisch: 0118-65 22 00.

Archieven beeldende kunst in Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief beheert diverse archieven en verzamelingen van organisaties en personen op het gebied van beeldende kunst, in Zeeland in het algemeen en specifiek in Middelburg. Een overzicht hiervan is te vinden in de rubriek Beeldende kunst van het Archievenoverzicht.

Archieven en verzamelingen van organisaties van andere kunstvormen zijn te vinden in de omliggende rubrieken. Een dossier over Boezem’s ‘Podio del Monde per l’Arte’ is opgenomen in de Aanwinstenverzameling Middelburg, nummer 1976.3.