Expositie Schepen op de Westerschelde

In het archiefcafé van het Zeeuws Archief is een overzicht van maritieme kunst door Willem Johan Hoendervanger tentoongesteld. Tien schilderijen en tekeningen tonen schepen op de Westerschelde, gezien door de ogen van de maritieme kunstenaar, die woont en werkt in Vlissingen. De expositie is te zien van 30 november 2015 tot en met 2 april 2016 en is gratis toegankelijk.

Westerschelde als inspiratiebron

De Westerschelde vormt voor maritiem kunstenaar Willem Johan Hoendervanger een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hoendervanger: “In Vlissingen zie ik meerdere malen per dag diverse schilderijen voorbij komen. De wolkenluchten en de diversiteit aan schepen maken Vlissingen voor mijn werk tot een ideale omgeving.”

Bescheiden en bijzonder

In de tentoonstelling zijn zeven aquarellen te zien, een oliverfschilderij en twee potloodtekeningen. Het is een bescheiden maar exclusief en bijzonder overzicht van tien jaar schilderen. Nieuw en wat ouder werk lopen vloeiend in elkaar over en laten een brede interesse in de diverse aspecten van de scheepvaart zien.

Het bijzondere aan deze maritieme expositie is dat er tien werken te zien zijn. Dat is veel voor de kunstenaar omdat het meeste werk in opdracht is vervaardigd en direct naar een klant gaat. Een aantal werken is dan ook afkomstig uit de collecties van verzamelaars en is door hen speciaal voor deze overzichtstentoonstelling welwillend ter beschikking gesteld.

Exclusief voor het archief

Om aan te sluiten bij de archieven en collecties die in het Zeeuws Archief worden bewaard, heeft zeeschilder Willem Johan speciaal voor deze tentoonstelling twee potloodtekeningen gemaakt van typisch Zeeuwse taferelen uit het verleden en het heden.

Het ene werk is een tekening van de veerboot Prins Willem I van de PSD, die na een vaartocht vanuit Hoedekenskerke aankomt in Terneuzen. Het andere werk is het superyacht Vava II dat begin 2015 op bezoek was bij superyacht bouwer Amels in Vlissingen voor onderhoud.

Aankomst van de veerboot Prins Willem I uit Hoedekenskerke in de veerhaven van Terneuzen eind jaren dertig. Willem Johan Hoendervanger, 2015. Potloodtekening op Canson papier, 34 × 49,7 cm.

De kunstenaar

Willem Johan Hoendervanger studeerde in 2005 af aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Hiervoor had hij de keuze om naar de zeevaartschool te gaan of naar de kunstacademie. Door voor het laatste te kiezen wist hij twee interesses, namelijk scheepvaart en beeldende kunst, te combineren in zijn huidige werk.

Zeeschilder

Zijn werkzaamheden als maritiem kunstenaar – of zeeschilder – bestaan uit het maken van schilderijen in opdracht van rederijen en/of mensen die werkzaam zijn of geweest zijn in de maritieme sector. Een ander deel bestaat uit het maken van ‘vrij’ werk (zonder opdracht) van maritieme taferelen die hem inspireren.

Inmiddels heeft Hoendervanger voor diverse gerenommeerde rederijen en bedrijven uit de maritieme wereld werk in opdracht mogen maken. Een ander deel van de opdrachten komt van mensen die het schip waar ze op hebben gevaren willen laten schilderen.

Door de ogen van de kunstenaar

De stijl van de zeeschilder is realistisch. De schepen zijn technisch correct geschilderd. Het schip moet kloppen. Een kenner ziet direct als het bijvoorbeeld niet ‘lekker’ in het water ligt. Zijn stijl wordt gewaardeerd in de maritieme wereld omdat de schepen goed lijken en het geheel ook artistieke waarde heeft.

Techniek

De meeste schilderijen zijn geschilderd met aquarel. Dat is een techniek die een directe aanpak vereist: je kunt, nadat je de verf op het papier hebt aangebracht, niet meer terug. Dat maakt het tot een lastige techniek. Daarnaast werkt Willem Johan graag met potlood. Dat is een zeer pure en eerlijke techniek. De grijstinten in potlood zijn oneindig en geven vaak een nostalgisch en verfijnd resultaat. Ten slotte is olieverf het derde medium waarmee de maritieme kunstenaar werkt.
Kom nog eens kijken!

Er is één olieverfschilderij in de expositie opgenomen, van de Prinses Margriet. Dit vervangt in de verlenging van de expositie van 26 februari tot en met 2 april 2016 de aquarel van de Willem Ruys. Dus kom gerust nog een keer kijken naar deze bijzondere maritieme expositie!

Informatie

De schilderijen van schepen op de Westerschelde zijn te zien in het archiefcafé van het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg, van 30 november 2015 tot en met 2 april 2016, maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 09.00–17.00 uur.

Voor feedback en/of informatie over de beschikbaarheid van het (tentoongestelde) werk van Willem Johan Hoendervanger kunnen belangstellenden contact opnemen met de maritieme kunstenaar via zijn website.