Zeeuws Archief decor voor speelfilm Slag om de Schelde

De voorzijde van het Zeeuws Archief wordt gebruikt als locatie voor filmopnames van de grote Nederlandse film Slag om de Schelde. De film zal in het najaar van 2020 te zien zijn in de bioscoop. Voor de opnamen wordt de straat afgezet op 29 en 30 januari. Bezoekers van het Zeeuws Archief zijn welkom via de tuinzijde aan de Bogardstraat.

Er wordt onder andere gefilmd aan het Hofplein en de Wagenaarstraat. Daar ondervinden bezoekers van het Zeeuws Archief wellicht wat overlast van. Op woensdag 29 en donderdag 30 januari is het Zeeuws Archief alleen toegankelijk via de achteringang aan de Bogardstraat. Voor rolstoelgebruikers is deze entree helaas niet toegankelijk.

De producent Levitate Film en gemeente Middelburg zorgen voor een goede omleiding, aanwijzingen en zo nodig verkeersregelaars. Omwonenden hebben inmiddels een brief van de filmproducent ontvangen.

  • De gevel van het Zeeuws Archief wordt klaargemaakt voor de opnames van de film 'Slag om de Schelde'. Middelburg, 27 januari 2020.

  • De gevel van het Zeeuws Archief wordt klaargemaakt voor de opnames van de film 'Slag om de Schelde'. Middelburg, 28 januari 2020.

  • Figuranten in Duitse uniformen lopen voorbij, op de achtergrond is het Zeeuws Archief te zien.

    De gevel van het Zeeuws Archief is klaargemaakt voor de opnames van de film 'Slag om de Schelde'. Middelburg, 29 januari 2020.

  • Het Zeeuws Archief is decor in de speelfilm 'Slag om de Schelde', 30 januari 2020.

    Slag om de Schelde

    De film Slag om de Schelde speelt zich onder andere af in november 1944. Op het onder water gelopen Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws verzetsmeisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

    De producent over het Hofplein/Wagenaarstraat als locatie: “Het is de plek waar het Duitse hoofdkwartier zetelde zoals dat in het echt gebeurde bij de Dam in Middelburg. In ons verhaal speelt deze plek een belangrijke rol en we willen ook de bestorming ervan laten zien die de bevrijding inleidde. De aankleding van onze set is die van tijdens de oorlog. Er zijn daardoor momenten tijdens de filmwerkzaamheden die wellicht emoties zouden kunnen oproepen”. Zo zal er korte tijd een nazivlag worden uitgestoken, hoewel er op deze locatie ten tijde van de oorlog niet een Duits hoofdkwartier is geweest.

    • Koningin Wilhelmina in het Van de Perrehuis na de bevrijding van Zeeland.

    • Koningin Wilhelmina in het Van de Perrehuis na de bevrijding van Zeeland.

    • Koningin Wilhelmina in het Van de Perrehuis na de bevrijding van Zeeland.