Help thuis mee de bevolkingsregisters van Terneuzen in te voeren

Wie was er thuis in Terneuzen? Help mee met het ontsluiten van de volkstellingen en bevolkingsregisters van Terneuzen, Axel en Sas van Gent (1812 – 1900).

kg2zuJTb_400x400

Thuis in Terneuzen

Meld je aan via de projectpagina van VeleHanden, platform voor het maken van transcripties voor Nederlandse erfgoedinstellingen

velehanden.nl

Het Zeeuws Archief en gemeente Terneuzen willen de bewoners van Terneuzen in de 19e eeuw in beeld brengen. Het gaat om gegevens uit de volkstellingen en bevolkingsregisters van Terneuzen (1812-1900).

De bevolkingsregisters van Terneuzen bevatten gegevens van 11 voormalige gemeenten die nu tot de gemeente Terneuzen behoren. Het project start met de bevolkingsregisters Terneuzen, Sas van Gent en Axel. Later volgen nog Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Westdorpe, Zaamslag en Zuiddorpe.

Bron voor wonen, werken en leven

Het overzicht van personen per adres geeft informatie over gezinssamenstelling en huishouding. De beroepen schetsen een beeld van de talrijke rangen en standen – van dienstbode tot grootgrondbezitter, van loonwerker tot kleine zelfstandige. Ook de gegevens over de religie of het kerkgenootschap waartoe mensen behoorden staan genoteerd.

Daarmee zijn deze registers een bijzonder rijke bron voor het leven in het middengedeelte van Zeeuws-Vlaanderen in de 19e eeuw. Zij maken verdergaand genealogisch en historisch onderzoek naar wonen, werken en leven in dit gebied mogelijk.