20-23 oktober: VOC-dagen in Middelburg

Van 20 t/m 23 oktober 2016 vinden de VOC-dagen plaats in Middelburg. De stad staat dan in het teken van de komst van de replica van het VOC-schip de Halve Maen, het wijnfestival en het MoluksCulinair evenement. Medewerkers van het Zeeuws Archief verzorgen rondleidingen en lezingen tijdens het wijnfestival.

VOC-dagen Middelburg 2016
VOC-dagen Middelburg 2016

De VOC-dagen in Middelburg worden gehouden van donderdag 20 tot en met zondag 23 oktober 2016. Op tal van plaatsen in de stad zijn evenementen te bezoeken.

Wijnfestival & workshops

Middelburg heeft een verleden als historische wijnstad. Al in de 13e eeuw werd in deze stad wijn verhandeld. In de 15e eeuw wisten wijnhandelaren uit tal van landen Middelburg te vinden: Duitsland, Engeland, Schotland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Genua en Lombardije (Italiaanse stadsstaten). Een grote diversiteit aan wijnen werd in de stad verhandeld: Rijnwijn uit Duitsland, Franse wijnen, Malvezij, (zoete wijn), Romanie (oorspronkelijk Griekse zoete wijn) en Bastaard-wijn uit de Mediterrane landen.

Op het wijnfestival worden de moderne wijnen uit tal van herkomstlanden gepresenteerd. Tussen de 100 en 120 wijnen zijn er te proeven, met deskundig advies van experts.
Tijdens het wijnfestival worden gratis workshops en rondleidingen gegeven. Twee daarvan worden verzorgd door medewerkers van het Zeeuws Archief. Zaterdagmiddag 22 oktober geeft Toon Franken een presentatie over wijnkooplieden in de 18e en 19e eeuw, terwijl Peter Sijnke bezoekers rondleidt door het oude stadhuis.

Komst VOC-schip de Halve Maen

De replica van het VOC-schip de Halve Maen maakt een tour langs Nederlandse VOC-steden. In alle havens staan bezoek aan het schip, proeverijen, tentoonstellingen, lezingen, discussies, en optredens op het programma. Iedere haven heeft een lokaal programma en een eigen onderwerp, voor Middelburg zijn dat rijheid en slavernij, cartografie, eten en wijn.
De ligplaats van de Halve Maen is bij het equipagemeestershuis van de VOC aan de Maisbaai. Het schip arriveert 21 oktober, 24 oktober vertrekt het schip naar Veere.

Programma per dag

Donderdag 20 oktober

 • 9.00-17.00 uur – Zeeuws Archief: ‘Aan boord van een slavenschip’, expositie over trans-Atlantische slavenhandel
 • 19.00-22.30 uur – Oude stadhuis: Symposion

Symposion

Tijdens het Symposion (Grieks voor ‘drankgelag’) staat de geschiedenis van wijn en de wijnhandel door Zeeuwen centraal. Het Symposion heeft plaats in het oude stadhuis op donderdagavond 20 oktober vanaf 19.00 uur. Toegang: 5 euro. Het programma in het kort:

 • 19.00–19.30 uur – Inloop
 • 19.30–19.35 uur – Opening van het festival door wethouder Chris Simons; overhandiging van de 17e-eeuwse ordonnantie door het Middelburgs Cultuur-Historisch Museum aan de wethouder
 • 19.35–19.40 uur – Welkom (en begeleiding van de avond) door prof. dr. Arjan van Dixhoorn, bijzonder hoogleraar University College Roosevelt, leerstoel ‘de geschiedenis van Zeeland in de wereld’
 • 19.40–20.30 – drs. Mariëlla Beukers: De route van de wijn. Tienduizend jaar wijngeschiedenis.
 • In De route van de wijn neemt Mariëlla Beukers u mee van de wieg van de wijnbouw tot de havens aan de Noordzee. Van wijn in amforen naar wijn in vaten en flessen. En van de zure dorstlessers van Romeinse legionairs naar de feestmalen van koningen en keizers. Wat waren dat voor wijnen, die eeuwenlang gedronken werden? En welke wijnen waren hier, in de Lage Landen populair? Wat was nu die beroemde Rijnwijn, en wanneer werd Bordeaux eigenlijk bekend. Een boeiende rondreis door het rijk van de wijn, met smakelijke anekdotes en spannende verhalen.

 • 20.30–20.40 – Calvin Curry, student University college Roosevelt: Historical narratives as a tourism product.
 • A city like Middelburg has an interesting history and hidden stories. How can we turn historical narratives into attractive tourism products so that it can be used in positioning and profiling a city. A report on experiential and explorative research.

 • 20.40–20.50 uur – Simone Landman, student University college Roosevelt: wijnhandel en wijnvaart tussen La Rochelle en Middelburg
 • Soms zijn er onverwachte juweeltjes in de geschiedschrijving te vinden. Een daarvan voor Middelburg is de geschiedenis van de handel tussen La Rochelle, een havenplaats in Zuidwest Frankrijk en Nederland (vooral Zeeland, Middelburg en Arnemuiden) over de periode 1423 en 1585. Notariële aktes laten zien wat de bestemming was, de lading, de koopman, de reder en de schipper. Een verslag van voorlopige resultaten.

 • 20.50 – 21.30 uur – dr. Gerard van Keken, organisator van de Smaek van Zeêland, directeur van bureau Merkwaardige Identiteit: Middelburg Historische Wijnstad
 • Middelburg heeft een interessante geschiedenis als wijnstad. Die geschiedenis kent een bloeiperiode al ver voor de VOC, de late middeleeuwen. Middelburg als centrale plaats in de Schelderegio werd een belangrijke stapelplaats voor de wijn die uit (Zuidwest-)Frankrijk werd ingevoerd. Maar ook in de periode daarna was wijn nog steeds een belangrijk import (kaap)product. Tal van monumenten, verdwenen gebouwen, hun namen, personen en andere relicten kunnen het verhaal vertellen van Middelburg als historische wijnstad.

 • 21.30–21.45 uur – Gelegenheid tot het stellen van vragen
 • 21.45–22.30 uur – Napraten met een wijntje

Vrijdag 21 oktober

9.00-17.00 uur – Zeeuws Archief: ‘Aan boord van een slavenschip’, expositie over trans-Atlantische slavenhandel

Zaterdag 22 oktober

10.00–20.00 uur – Maisbaai: de Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
12.00–20.00 uur – Maisbaai: Sterrenchef Syrco Bakker van restaurant Pure-C maakt samen met Zeeuws-Molukse dames authentieke hapjes uit de Indonesische keuken met een Zeeuwse touch. De gerechten worden in de tent bij de boot op de Maisbaai uitgeserveerd. Ook is VOC-thee en -koffie in de tent aanwezig.
12.00-18.00 uur – Oude stadhuis: wijnfestival en workshops
12.00- 18.00 uur – Oude Stadhuis: presentatie van Cultuur Historisch Museum Middelburg, museum in oprichting, initiatiefnemer tot het naar Middelburg halen van het VOC schip de Halve Maen.
14.00 uur – Maisbaai bij het havenkantoor: Afschieten kanonnen in VOC-stijl, met bijbehorende kostuums en muziek

Zondag 23 oktober

10.00–18.00 uur – Maisbaai: Halve Maen open voor bezoekers (toegang: gratis)
12.00–20.00 uur – Maisbaai: Sterrenchef Syrco Bakker van restaurant Pure-C maakt samen met Zeeuws-Molukse dames authentieke hapjes uit de Indonesische keuken met een Zeeuwse touch. De gerechten worden in de tent bij de boot op de Maisbaai uitgeserveerd. Ook is VOC-thee en -koffie in de tent aanwezig.
13.00–17.00 – Maisbaai: Speaker’s Corner over Slavernij en Vrijheid op de kade en in het Oude Stadhuis diverse activiteiten
14.00–17.00 – Maisbaai, aanvang 14.00, 15.00 en 16.00: Speaker’s Corner over Slavernij en Vrijheid, met onder meer historisch onderzoeker Leo Balai, toegang gratis.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie over de Halve Maen on tour op de website van de Halve Maen.
Kijk voor het complete programma van het wijnfestival op de website van Middelburg Wijnfestival.