Literaire prijs voor biografie poolreiziger Sjef van Dongen

Schrijver Adwin de Kluyver uit Leeuwarden heeft zaterdagavond 5 november in Middelburg de Accolade van de Zeeuwse Boekenprijs gewonnen. Hij ontving voor zijn debuut ‘Terug uit de Witte Hel – Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd’ (Uitgeverij Balans, Amsterdam 2015) de prijs voor ‘Beste Grensoverschrijdende Boek’. Voor het boek deed de schrijver uitgebreid onderzoek in het Zeeuws Archief in Middelburg, waar het privéarchief van Van Dongen is ondergebracht.

Volgens juryvoorzitter, en Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman `schetst Adwin de Kluyver een prachtig portret van de poolreiziger Sjef van Dongen’. ‘De periode van het eerste kwart van de twintigste eeuw komt tot leven met zijn pool-en vlieggekte en de media-aandacht daarvoor’, aldus het juryrapport. Bij afwezigheid van de auteur werd de prijs in ontvangst genomen door Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief.

Poolheld Sjef van Dongen

Terug uit de Witte Hel vertelt het waargebeurde verhaal van poolreiziger Sjef van Dongen die in 1928 na een vergeefse, vier weken durende reddingspoging op het poolijs boven Spitsbergen terug in Nederland uitgroeit tot een nationale held. Van Dongen werd later burgemeester van Aardenburg. De Kluyver vermengt de persoonlijke geschiedenis van Sjef van Dongen met de cultuurgeschiedenis van het heldendom en het grotere verhaal van Nederland tijdens het interbellum.

Onderzoek in Zeeuws Archief

De biografie Terug uit de Witte Hel kwam tot stand dankzij steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Gemeente Rotterdam. Voor het boek deed de schrijver uitgebreid onderzoek in het Zeeuws Archief in Middelburg, waar het privéarchief van Van Dongen is ondergebracht.

Lovende recensies

Het debuut van De Kluyver werd eerder al lovend ontvangen. NRC Handelsblad gaf Terug uit de Witte Hel vier sterren. Esquire noemde het ‘een uiterst vermakelijk verhaal’. Het Brabants Dagblad oordeelde: ‘een magistraal boek’. Het Nederlands Dagblad roemde de sappige vertelstijl van dit ‘amusant, spannende verhaal’. Geschiedenis-site Historiek gaf Terug uit de Witte Hel de score van 95 uit 100 en is van mening dat dit non-fictieboek leest als een vlotte roman. ‘Eentje die je liever niet aan de kant legt, maar het liefst meteen uitleest. Een pareltje.’

Zeeuwse Boekenprijs 2016

De Zeeuwse Boekenprijs 2016 kende een verrassende uitslag, want er waren twee winnaars: Arjen Fortuin met Geert van Oorschot. Uitgever (Uitgeverij Van Oorschot) en Chris de Stoop met Dit is mijn hof (Uitgeverij De Bezige Bij). Eerdere edities van de prijs werden gewonnen door Annejet van der Zijl, Oek de Jong, Franca Treur en Jan Vantoortelboom.

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs 2016 bestond uit:

  • Han Polman, Commissaris van de Koning en voorzitter;
  • Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris ZBP;
  • Jacqueline Bel, hoogleraar literatuurwetenschappen VU Amsterdam;
  • Jan van Damme, redacteur PZC;
  • Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland;
  • Barber van de Pol, schrijfster en publiciste.