Eerste Wereldoorlog

Duizenden schepen werden door Duitse onderzeeboten in de Eerste Wereldoorlog tot zinken gebracht. Het Duitse Marinekorps Flandern bestookte de geallieerden vanaf haar bases aan de Vlaamse kust. Brugge, Zeebrugge en Oostende werden de thuisbasis van zeesoldaten die ook te land en in de lucht vochten.

In Zeeland spoelden zeemijnen aan, voor de kust vochten Duitse torpedoboten en onderzeeboten, boven west-Zeeuws-Vlaanderen hadden luchtgevechten plaats. De bulderende Duitse kustbatterijen werden tot ver in de provincie gehoord. Het had allemaal te maken met de aanwezigheid van het Marinekorps Flandern aan de andere kant van de Zeeuws-Vlaamse grens.

Torpedo's

Zeemijnen

Naar de haaien

Torpedo’s

Foto’s van torpedo’s

Zeemijnen

Foto’s van zeemijnen

Naar de haaien

Foto’s van het zinken van S.S. Longscar


Marinekorps Flandern 1914-1918 in beeld

Arend Mijs (1866-1934) legde een grote verzameling van 386 foto’s aan van het Duitse Marinekorps Flandern (1914-1918). Mijs was notaris te Oostburg en daarnaast viceconsul van België in Oostburg. De foto’s geven een overzicht van de activiteiten van het marinekorps, dat vocht te land, ter zee en in de lucht. Daarbij maakte het gebruik van de modernste wapens: torpedo’s, zeemijnen, onderzeeboten, torpedojagers, watervliegtuigen, jachtvliegtuigen, gifgas en vlammenwerpers. Het Zeeuws Archief beheert de Verzameling A. Mijs, toegang 643.

Te land Ter zee

In de lucht

Land

Foto’s van de oorlog te land

Zee

Foto’s van de oorlog ter zee

Lucht

Foto’s van de oorlog in de lucht

Bookmark and Share