Stem op de Grootste Middelburger aller tijden

Vanaf zaterdag 14 oktober kan iedereen stemmen op de Grootste Middelburger aller tijden. De jury heeft het aantal van 59 genomineerde historische Middelburgers teruggebracht tot een shorlist van 10 prominenten. Wie is volgens jou de Grootste? Breng je stem uit! Stemmen kan tot en met 26 oktober.

beschrijving

Wie was er van grote betekenis, wie maakte het verschil; wie is de belangrijkste inwoner van Middelburg aller tijden?
In het jaar waarin Middelburg 800 jaar stadsrechten viert, houden de Provinciale Zeeuwse Courant en het Zeeuws Archief een verkiezing waarbij het publiek bepaalt wie de titel Grootste Middelburger aller tijden verdient.

De verkiezing is 9 september van start gegaan met een nominatieronde die 59 nominaties heeft opgeleverd. De jury heeft deze longlist teruggebracht tot een shortlist met de namen van 10 prominente Middelburgers.

Aan het publiek de vraag: Wie van deze historische Middelburgers is anno 2017 de Grootste Middelburger aller tijden?

Breng je stem uit!

Kijk vanaf 14 oktober voor de top 10 van prominente historische Middelburgers op de website van de PZC. Hier kun je ook je stem uitbrengen: www.pzc.nl/grootstemiddelburger

De burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann, maakt de winnaar zaterdag 4 november om 10.00 uur bekend, tijdens de open dag van het Zeeuws Archief. Iedereen is van harte welkom!

Waarom een verkiezing?

“Middelburg is een stad zonder standbeelden”, zei de bekende Middelburger P.J. Meertens in zijn rede ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad. “Nooit heeft het in zijn duizendjarig bestaan een man of een vrouw voortgebracht van zo grote betekenis dat een beeld de herinnering aan zijn daden levend moest houden.”
Dat was 50 jaar geleden. Hoe denken we daar nu over?

Verkiezing van de Grootste Middelburger aller tijden

Samenstelling jury

Een jury onder voorzitterschap van Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg, en 6 juryleden (2 inwoners, 2 scholieren, 2 deskundigen) heeft de shortlist vastgesteld. Naast de burgemeester bestaat de jury uit:

  • inwoners: dhr L. Potter, 100-jarige inwoner van Middelburg, Netty van Golen, Stichting Middelburg 800 jaar
  • scholieren van CSW Van de Perre, Iris Koppejan en Ines Kodde, en van Nehalennia: Guusje Altena en Lize Jasperse
  • deskundigen: Huib Zuidervaart, wetenschapshistoricus en Peter Sijnke, historicus en oud-archivaris

Juryberaad in het Zeeuws Archief

Jurylid Peter Sijnke en juryvoorzitter burgemeester Harald Bergmann

Juryberaad

De jury is zorgvuldig te werk gegaan bij het terugbrengen van de longlist met 59 genomineerden naar een shortlist met 10 prominente historische Middelburgers. Aan de hand van de korte levensbeschrijvingen van alle genomineerden, selecteerde ieder jurylid tien namen. Bij vergelijking bleken zeven namen van historische Middelburgers hoog te scoren; zij werden door minimaal 3 juryleden voorgedragen. Over de laatste namen op de shortlist is uitvoerig gedebateerd.

Verkiezing van de Grootste Middelburger aller tijden

Bookmark and Share