WO2 in Zeeland in 50 foto's

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Dat is de naam van een landelijke campagne die erop gericht is de herinnering aan de periode van oorlog en bezetting levend te houden. Om die 100 foto’s te verzamelen zijn er in alle provincies werkgroepen actief. Het Zeeuws Archief neemt deel aan de Zeeuwse werkgroep. Doel van elke provinciale werkgroep is 50 aansprekende WO2-foto’s te zoeken. Daarbij wordt de hulp van het publiek gevraagd. Iedereen kan meehelpen.

Inzenden

Verstuur de foto van jouw keuze naar 75jaarvrijheid@zeeland.nl. Inzenden kan tot 15 december 2019.

Tijdlijn

De werkgroep Zeeland De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s is dinsdag 12 november met haar taak begonnen. Commissaris van de Koning Han Polman gaf met het tonen van de foto van zijn keuze die dag de aftrap voor de zoektocht.

In Zeeland kunnen particulieren tot 15 december 2019 foto’s insturen. Uit alle inzendingen kiest de Zeeuwse werkgroep 50 foto’s.

Op 15 januari 2020 wordt in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp de selectie van 50 foto’s teruggebracht tot 25 foto’s. Dat wordt gedaan door een aantal genodigden.

Op 31 maart 2020 wordt in de Tweede Kamer bekendgemaakt welke foto’s, afkomstig uit alle provincies, worden opgenomen in de landelijke canon van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Van deze 100 foto’s wordt een reizende expositie gemaakt die ook in Zeeland te zien zal zijn.

Zeeuwse werkgroep

De werkgroep Zeeland De Tweede Wereld Oorlog in vijftig foto’s bestaat uit:

  • Bevrijdingsmuseum Zeeland  –  Stef Traas
  • ZB| Bibliotheek van Zeeland  – Anne Buteijn
  • Gemeente Sluis/ gemeentearchief  –  Arco Willeboordse
  • Zeeuws Archief  – Peter Blom
  • Omroep Zeeland  – Marieke Heinen
  • Provincie Zeeland  –  Leonard van den Berge

Landelijke campagne

De landelijke campagne De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s heeft als doel de herinnering aan de periode van oorlog en bezetting levend te houden. De campagne wordt uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies.

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's

Naar de website van de landelijke campagne De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's

in100fotos.nl