Open Dag Zeeuws Archief op zaterdag 2 november

De jaarlijkse Open Dag van het Zeeuws Archief heeft dit jaar het thema Vriend + Vijand, 400 jaar Zeeland/Verenigd Koninkrijk. Met de Brexit in zicht duikt het Zeeuws Archief in de geschiedenis van vier eeuwen betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk. Van Tachtigjarige Oorlog tot toerisme. Er zijn lezingen, rondleidingen, er wordt een film vertoond, de genealogische contactdag is te bezoeken en diverse organisaties presenteren zich.

De Open Dag is van 9.00 tot ca. 16.00 uur in het Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg en is gratis. Om 16.00 uur begint de Vriendenlezing door Marita Mathijsen in de Koorkerk, Koorkerkhof 2 te Middelburg. Deze lezing kost 5,- en is voor Vrienden van het Zeeuws Archief gratis.

Rondleidingen

Tijdens de rondleidingen door de ondergrondse depots – die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek – zal een aantal archiefstukken getoond worden zoals brieven, kaarten en afbeeldingen, die te maken hebben met de relatie tussen Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

1809: Engelse troepen marcheren Middelburg in vanaf de Punt naar de Rouaansekaai, op de achtergrond schepen op e werf van de voormalige Oost-Indische Com[pagnie en rechtsvoor een Brits schip. Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg (HTAM), nr H-31

Lezingen en meer

Tobias van Gent geeft de lezing ‘De Britse expeditie naar de Schelde van 1809’. Ook Erik van der Doe verzorgt een lezing, ‘West-Indische koloniën’. Veel animo wordt verwacht voor ‘Soldaat zonder wapen’, een filmdocumentaire van de Zeeuwse documentaire stichting. Gedurende de hele dag zijn experts aanwezig in de studiezaal van het Archief. Of je nu begint met een onderzoek – naar bijvoorbeeld je huis, familie, vereniging of woonomgeving – of al wat gevorderd bent; zij helpen je graag. Ook zijn er experts aanwezig die zich bezig houden met genealogie, stamboomonderzoek, en die je hierbij goed (op weg) kunnen helpen. Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, dat gevestigd is in het Zeeuws Archief, is tijdens de Open Dag ook geopend. Verder is er aandacht voor de Vrienden van het Zeeuws Archief, presenteert de Walcherse Archeologische dienst zich, is er een boekenverkoop en is de expositie ‘Op reis met Willem V’ te bezoeken.

Vriendenlezing

De dag wordt afgesloten met de Vriendenlezing, een lezing waarbij een bekende Nederlander vertelt over de rol van archieven en archiefonderzoek in zijn of haar werk. Dit jaar is dat Marita Mathijsen.

Lees hier het interview met Marita Mathijsen.

/in-de-archieven-vind-je-de-brieven-waar-het-dna-nog-op-zit/

Het volledige programma vind je hier

/agenda/open-dag-zeeuws-archief/