Expositie Middelburg & Geluk

‘Middelburg & Geluk’ is het onderwerp van de expositie ‘Middelburg, de gelukkigste koopstad van Zeeland’ die vanaf 2 oktober 2017 tot en met 3 februari 2018 te zien is in het Zeeuws Archief.

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis met het thema Geluk én Middelburg 800 selecteerden archiefmedewerkers foto’s, tekeningen, gravures en andere stukken uit de eeuwenoude geschiedenis van de stad.

De tentoonstelling ontleent haar naam aan een prent uit het einde van de 17e eeuw met de titel: “Middelburg, de gelukkigste Koopstadt van geheel Zeelant, gelegen op het eilant Walcheren”.

Te zien is een wereldstad, een machtig handelsknooppunt met op de voorgrond het bedrijvige havenkanaal als poort tot de welvaart. Aan het begin van de 19e eeuw maakte de kunstenaar Barend Cornelis Koekkoek een aquarel van datzelfde havenkanaal. De handel is verdwenen, Middelburg figureert op de achtergrond van een verstild landschap. Ook aan bod komen iconische gebouwen zoals het stadhuis en de Lange Jan, de middenstand en feestdagen zoals de spoorwegfeesten uit 1867.