Toeristenzielzorg

De groei van het toerisme in Zeeland bracht toeristenkerken en evangelisatiewerk voor toeristen.

Met de groei van het toerisme, groeide onder katholieke badgasten de behoefte aan een toeristenkerk voor het bijwonen van eucharistievieringen. In Domburg werd daartoe in 1898 een rooms-katholieke gemeente gesticht en een houten kapel gebouwd, omstreeks 1930 vervangen door een stenen kapel.

De rooms-katholiek parochie parochie Middelburg zorgde in 1957 voor een strandkerk in Vrouwenpolder. De eerste jaren kon de complete kerk op de bagagedrager van een fiets: vier tentstokken en een zeil. Later werd een barak gebouwd.
Toen ook in andere Zeeuwse regio’s kerken voor katholieke vakantiegangers werden gesticht, besloot het dekenaat Zeeland de Stichting Katholieke Toeristenzielzorg in het leven te roepen. Deze heeft bestaan tot 1997, het archief is in beheer bij het Zeeuws Archief en kan op verzoek via info@zeeuwsarchief.nl worden geraadpleegd.

Het Zeeuws Archief beheert ook het archief van Sprankel, een evangelisatie- en evenementencommissie voor toeristen in Westkapelle (1978-1998). Ook dit archief kan op verzoek via info@zeeuwsarchief.nl worden geraadpleegd.