Foto-expositie ‘Stae m’n bovenmusse goed?’

‘Stae m’n bovenmusse goed?’ is de titel van een boek met de levensverhalen van de dertig laatste Arnemuidse vrouwen in dracht. Het is tevens de vraag die de vrouwen geregeld stellen over de achterkant van hun bovenmuts. De foto’s uit het boek zijn tot en met 25 februari 2011 te zien in het Zeeuws Archief.

‘Stae m’n bovenmusse goed?’

Twee Arnemuidse dames in traditionele klederdracht

is de vraag die veel Arnemuidse vrouwen stellen.
Het gaat dan vooral om de achterkant van de kanten kap, die de draagsters zelf niet kunnen zien. In Arnemuiden zijn nog een kleine dertig vrouwen die streekdracht dragen. Wendy Marteijn-Hulsteijn maakte portretfoto’s van deze vrouwen. De foto’s zijn opgenomen in het boek ‘Stae m’n bovenmusse goed? Arnemuidse vrouwen in klederdracht’, waarin de vrouwen worden geïnterviewd door Kees de Ridder. Een selectie van de foto’s is tot en met 25 februari 2011 te zien in het Zeeuws Archief.

Foto’s en interviews

Enkele jaren geleden exposeerde fotografe Wendy Marteijn-Hulsteijn met de foto’s van de vrouwen in streekdracht in het museum van Arnemuiden. Kees de Ridder, geboren en getogen te Arnemuiden en werkzaam bij het Zeeuws Archief, zag de expositie en was zeer onder de indruk van de directe manier waarop de vrouwen gefotografeerd waren: van dichtbij en tegen een effen zwarte achtergrond. Daardoor trekken de dracht én de gezichten meteen de aandacht. De Ridder vroeg zich af welke verhalen de vrouwen konden vertellen. Hij besloot het ze te vragen. Dat resulteerde uiteindelijk in een boek met foto’s en verhalen van bijna alle vrouwen die nog klederdracht dragen, dertig in totaal. De oudste werd geboren in 1914, de jongste in 1938. Inmiddels is een aantal van hen overleden.

Boek en expositie

De levensverhalen van de dertig laatste Arnemuidse vrouwen in dracht zijn opgetekend in het boek ‘Stae m’n bovenmusse goed?’. Het boek van Kees de Ridder en Wendy Marteijn-Hulsteijn werd in november jl. onder grote belangstelling van onder meer bijna alle nog in leven zijnde geïnterviewde Arnemuidse vrouwen gepresenteerd.
Ter gelegenheid van de uitgave van het boek is een selectie van de foto’s van Wendy Marteijn-Hulsteijn te zien in het archiefcafé in het Zeeuws Archief. Het boek is te koop in de archiefwinkel voor € 24,95.

  • Twee Arnemuidse dames in traditionele klederdracht
  • Drie Arnemuidse dames in traditionele klederdracht.

    Openingstijden

    De expositie ‘Stae m’n bovenmusse goed?’ is te zien in het Zeeuws Archief tot en met 25 februari 2011, van maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, van 9.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.

    U leest meer over het ontstaan van het boek in de Zeeuws Archief Nieuwsbrief nr 48, (december 2010).