Twee aquarellen van Frans Willems

Het Zeeuws Archief heeft in 2013 dankzij de Vrienden van het Zeeuws Archief twee aquarellen verworven.

Het gaat om twee aquarellen van de kunstenaar Frans Willems uit Edegem bij Antwerpen. Willems vluchtte bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog met zijn gezin naar Domburg. Op Walcheren maakte hij onder ander de twee aangekochte aquarellen. De aquarellen zijn ingelijst in de oorspronkelijke lijst.

  • Abdij te Middelburg, ca 1914. Aquarel door Frans Willems. Zeeuws Archief, Beeld en Geluid, inv.nr 638

  • Frans Willems 300_637

    Drogen van bonen op ruiters, ca 1914. Aquarel door Frans Willems. Zeeuws Archief, Beeld en Geluid, inv.nr 637

    Frans Willems (1877-1945) studeerde rechten, maar voltooide die studie niet. Hij was verwant aan Jan Frans Willems, de vader van de Vlaamse beweging. Zijn ouders waren Jan Frans Willems (1850-1902), niet te verwarren met de bovenstaande J.F. Willems, vader van de Vlaamse beweging, en Maria Theresia Bergmann.

    Hij trouwde in 1908 met Marie Gevers (1883-1975), dichteres en schrijver behorende tot de Frans-Belgische ‘Vlaamse school’.

    Het echtpaar bewoonde Kasteel Missenburg (Missembourg) in Edegem (of Edeghem), bij Antwerpen. De vader van Marie Gevers, Florent Gevers, kocht kasteel Missenburg, diens familie had een fortuin verdiend in de suikerindustrie. Haar moeder was Marie Tuyaerts, burgemeestersdochter.

    Frans Willems en Marie Gevers kregen drie kinderen: Jean (1909), Paul (1912) en Antoinette (1920).

    Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtten Frans Willems en Marie Gevers naar Domburg. Daar woonde, werkte en exposeerde hij zijn werk. In 1917 keerde Marie Gevers terug naar België en vertrok Frans Willems naar Groot-Brittannië.

    Advertentie in de Vlissingse Courant, 7 september 1915
    Nieuwsbericht Vlissingse Courant, 8 september 1915

    Verzameling Beeld en Geluid

    De aquarellen van Frans Willems zijn onder inventarisnummers 637 en 638 opgenomen in de Verzameling Beeld en Geluid. Raadpleeg de inventaris van de verzameling.

    www.zeeuwsarchief.nl